­ İZMİR TEKERLEMELERİ/YANILTMACALARI | Kültür Portalı

İzmir Tekerlemeleri/Yanıltmacaları - İzmir

Kalıplaşmış Sözler

Tekerlemeler içinde yer alan yanıltmacalar, anlamlı-anlamsız kelimelerden kurulmuş söylenmesinde güçlük olan cümlelerdir. Genellikle ses benzerliği olan kelimelerin ardı ardına hızlı bir şekilde söylenmesinden doğan dil sürçmelerine rastlanır. Yanıltmaca söyleyen kişinin dili sürçtüğünde ortaya gülünç cümleler çıkar. Bu da çevrede bulunan kişilerin gülüşmelerine neden olur. Yanıltmacalar eğlence aracı oldukları kadar, dili iyi kullanmak için pratik yapmaya yarayan önemli ürünlerdir. İzmir’den derlenmiş yanıltmaca örnekleri:

• Hacı Mehmet mahkemeleşmiş mi, mahkemeleşmemiş mi?
  • Kara üzümün kartlaşlanmamışcasından.
  • Ak tavuğun kuyruğu kanırtlaşmış mı, kanırtlaşmamış mı?
  • Şu yoğurdu sarımsaklasakta mı saklasak; sarımsaklamasakta mı saklasak?

Kaynak: Kocadağ, İ. (1989). Kurucuova Folkloru. (Yayımlanmamış lisans tezi). Hacettepe Üniversitesi, Edebiyat Fakültesi, Halkbilimi (Folklor) Anabilim Dalı. Ankara.

Görüntülenme Sayısı : 1335    Eklenme Tarihi : 28 Şubat 2013 Perşembe    Güncellenme Tarihi : 06 Aralık 2021 Pazartesi