­ YOZGAT YÖRESİNDE ASKER UĞURLAMA GELENEĞİ | Kültür Portalı

Yozgat Yöresinde Asker Uğurlama Geleneği - Yozgat

Gelenekler-Görenekler

Türkiye genelinde olduğu gibi Yozgat’ta da askerlik kutsal bir görev sayılır ve askere uğurlama gencin hayatında önemli bir gün özelliği taşır. Köy veya mahalle muhtarına gencin pusulasının gelmesiyle genç kişi işten elini ayağını çeker. Gençler hep beraber toplanıp eğlenir ve gezerler. Bu günlerde üzüntülü olana pek rastlanmaz. Askere gitmeye 10- 15 gün kala gençlerin akraba ve yakınları askere gidecekleri davete başlar. Onlar için özel yemekler hazırlanır. Tatlılar yaptırılır, hediye ve harçlıklar verilir. Verilen yemeklerde hindi veya tavuk mutlaka bulunur.

Yemek sondası askere gidecek kişiler köy meydanında veya kahvelerde toplanır. Davul zurna çalar, eğlenilir, halaylar çekilir. Eğlence bittikten sonra imam dua okur, gençleri uğurlar. Topluca yola çıkarmak veya terminale götürmek yahut garlara, otobüs yazıhanelerinin önüne kadar götürmek gelenektir. Otobüse, trene bininceye kadar orda beklenir. Halay çekme, şakalaşma devam eder. Askere gidenler omuzlara alınır, havaya atılır. “ En büyük asker bizim asker” şeklinde tezahürat yapılir ve sonra gidecekleri yere uğurlanırlar.

Görüntülenme Sayısı : 1456    Eklenme Tarihi : 12 Mart 2014 Çarşamba    Güncellenme Tarihi : 02 Temmuz 2020 Perşembe