­ 11 NOLU KONUT (FATMA TÜRKMEN EVİ) | Kültür Portalı

11 NOLU KONUT (Fatma TÜRKMEN Evi) - Çankırı

Adı 11 NOLU KONUT (Fatma TÜRKMEN Evi)
Mah. Köy - Mevkii Karataş Mah.Su Deposu Cad. No: 1Merkez/ÇANKIRI
Adres Karataş Mah.Su Deposu Cad. No: 1 Merkez/ÇANKIRI
Yapım Tarihi H.1280
Vakfiye -
Genel Tanım Sokak köşesine yığma taş subasman üstüne iki katlı inşa edilen bina hımış dolgu üstüne sıva ile yapılmıştır. Giriş kapısı Su Deposu Caddesinde ve köşede bulunan evin ikinci katının köşesindeki altı konveks sıvalı çıkması en önemli özelliğidir. Pencereleri çok değişikliğe uğramış, eski hüviyetini kaybetmiştir. Üstü alaturka kiremitli kırma çatı ile örtülüdür. Zemin kata Cadde üzerinde bulunan tek kanatlı ahşap kapıdan girilmektedir. giriş holüne 4 oda ve mutfak açılmaktadır. Güneydoğu köşede bulunan odada dolap ve gusülhane bulunmaktadır. Güneydoğu ve Güneybatı odaları arasında kalan küçük oda ile mutfağın ocaklık kısmı bulunmaktadır. Bu katın tavanı düz kaplamadır. Giriş kapısının sağında bulunan kapıdan ikinci kata çıkan ahşap merdivenlere ulaşılır. İkinci katta, holün üstü mutfağın önünde kubbeli olup kubbe sekizgen kasnak üzerine oturmaktadır. Kubbe yüzeylerine kalem işi tekniği ile basit bitkisel süslemeler içerisinde Osmanlıca yazılar ve H.1280 Tarihi işlenmiştir.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Sokak köşesine yığma taş subasman üstüne iki katlı inşa edilen bina hımış dolgu üstüne sıva ile yapılmıştır. Giriş kapısı su deposu caddesinde ve köşede bulunan evin ikinci katının köşesindeki altı konveks sıvalı çıkması en önemli özelliğidir. Pencereleri çok değişikliğe uğramış, eski hüviyetini kaybetmiştir. Üstü alaturka kiremitli kırma çatı ile örtülüdür. Zemin kata Cadde üzerinde bulunan tek kanatlı ahşap kapıdan girilmektedir. giriş holüne 4 oda ve mutfak açılmaktadır. Güneydoğu köşede bulunan odada dolap ve gusülhane bulunmaktadır. Güneydoğu ve Güneybatı odaları arasında kalan küçük oda ile mutfağın ocaklık kısmı bulunmaktadır. Bu katın tavanı düz kaplamadır. Giriş kapısının sağında bulunan kapıdan ikinci kata çıkan ahşap merdivenlere ulaşılır. İkinci katta, holün üstü mutfağın önünde kubbeli olup kubbe sekizgen kasnak üzerine oturmaktadır. Kubbe yüzeylerine kalem işi tekniği ile basit bitkisel süslemeler içersinde Osmanlıca yazılar ve H.1280 Tarihi işlenmiştir. Kubbe eteklerinde ise kahverengi karakalem süslemeler vardır. kubbe merkezi geometrik süslemeli sekizgen bir ahşap pano ile sonlandırılmıştır. Holden, mutfak (kahve ocağı) ve güney batı odasına geometrik süslemeli sahte kündekari tekniğinde yapılmış kapılarla girilmektedir. Ocaklığı bulunan Mutfağın zemini altıgen tuğlalarla kaplanmıştır. Bir diğer ocaklık Güney batıdaki odada bulunmakta olup burada ayrıca bir şerbetlik kısmı da yer alır. Holden süslemeli ahşap bir kapıdan çıkılarak ara bir dehlizden sonra tavanı çıtakari tekniği ile süslenmiş, alçı ocaklığı bulunan güneydoğu odasına geçilir. Bu odanın doğusunda şerbetlik ve dolabı bulunan bir diğer oda yer almaktadır. Yapının ikinci katı dört eyvanlı plan tipinde yapılmıştır. Önemli Not: 2000 Yılında meydana gelen depremde hasar gören ve can&mal güvenliği açısından tehlike arzeden bina Kurul Kararı doğrultusunda Çankırı Belediyesince yıkılmıştır.