­ 4. MÜFETTİŞLİK BİNASI | Kültür Portalı

4. Müfettişlik Binası - Elazığ

Adı 4. Müfettişlik Binası
Mah. Köy - Mevkii Akpınar Mahallesi, Boztepe Mevkii
Adres Elazığ Merkez
Yaptıran Korgeneral Abdullah Erdoğan
Vakfiye
Genel Tanım Taraklı mozaik serpme sıvalı, 63x30 m boyutlarında 3 katlı Cumhuriyet dönemi binasıdır. Çatısı betonarme üzeri kiremit kaplıdır. Ön cephenin giriş kapısının iki yanında 4 adet olmak üzere toplam 8 adet kesme taş sütun vardır. Cumhuriyet dönemi mimarisini gösteren iyi korunmuş bir yapıdır.
Yapılan Onarımlar Değişik zamanlarda bazı ekler yapılmıştır.
Ayrıntılı Tanımı Bir tanesi bodrum kapısı olmak üzere altı tane giriş kapısı mevcuttur. 1 bodrum, 2 normal, 1 de çatı kapısından ibarettir. Katlar birbirlerine gri ve kırmızı/beyaz serpme mozaikli merdivenle bağlıdır. Taban da ayni işçiliği gösterir. Ana giriş kapı üç silmeli, diğer giriş kapıları ve tüm pencereler tek silmeyle çevrilidir. Ana girişteki 8 tane muntazam “Ahlat taşı” benzeri düzgün kesme taşlardan yapılı 8 sütunu taşıyan aynı işçilikli taşıyıcı eleman, 7 kilit taşı ile ortalanmıştır. Çatıda 10 tane semerdam çatı katı penceresi vardır. Binanın kuzey cephesinde esas binadan daha yüksek dikdörtgen şeklinde bir kule vardır. Bina bazı cephelerde 3, bazısındaysa tek sıra halinde dizili muntazam konveks kesme taşlar üzerine serpme mozaik taraklı sıvalıdır. Bugün PTT binası olarak kullanılmaktadır.
Orjinal Kullanım Resmi Kurum
Bugünkü Kullanımı Resmi Kurum
Tescil Kararı KARAR TARİHİ: 05.12.1991 KARAR NO: 933

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 1309    Eklenme Tarihi : 01 Mart 2013 Cuma    Güncellenme Tarihi : 04 Mart 2013 Pazartesi