­ A. RÜŞTÜ KÖSE (METRUK EVİ) | Kültür Portalı

A. RÜŞTÜ KÖSE (METRUK EVİ) - Sivas

Adres Gürün Ketençayır Mahallesi Edip Başer Caddesi Gürün
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş A. Rüştü KÖSE
Kitabe yok
Vakfiye yok
Genel Tanım : Sivas İli, Gürün İlçesi, Ketençayır Mahallesi, Edip Başer Caddesi No:10’da bulunan ev, zemin + 1 katlı olup düz damla örtülmüştür. Sonradan saçak kısmı saçla kaplanmıştır
Taşıyıcı Yapı C
Dış Yapı C
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Zemin + 1 katlı evin zemin katı moloz taş ve ahşap hatıllı, birinci katı ise ahşap arası kerpiç dolgu olarak inşa edilmiştir. Çatısı düz toprak dam olup saçak kısmının üzerine saç kaplanmıştır Bugün oldukça harap durumda bulunan evin içine girilememiştir. Evin sokağa bakan cephesinde üçgen ahşap taşıyıcılı kapalı cumbası mevcuttur. Saman katkılı çamur sıvalı sokak cephesinde bulunan pencereler dikey dikdörtgendir. Kırık olan pencerelerden görüldüğü kadarıyla tavanları çıtalı ters tavandır. Evin sağ tarafında bulunan bahçeye çift kanatlı ahşap kapıdan girilir. Ev, arka kısmına doğru daralmakta, arka duvar uzunluğu 2 metreye kadar düşmektedir.