­ ABDİ AĞA KONAĞI | Kültür Portalı

ABDİ AĞA KONAĞI - Sivas

Adres Kaleardı Mah. Uzunyol Sok. No: 2-SİVAS
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş Sivas Belediyesi.
Yaptıran --
Yapım Tarihi --
Vakfiye
Genel Tanım Harem ve selamlık olarak inşa edilmiştir. Üç tarafı odalı, dış sofalı plan tipindedir. Zemin+1 katlı olan yapının temeli kesme taş örgülüdür. Diğer kısımlar ahşap arası kerpiç dolgulu, tatlı kireç sıvalıdır. Göbekli süslemeli ahşap tavanları konağın orijinal unsurlarıdır.
Taşıyıcı Yapı C
Dış Yapı C
Yapılan Onarımlar --
Ayrıntılı Tanımı 19. yy. da yapıldığı tahmin edilen konak harem ve selamlık olarak yapılmıştır. Harem kısmı bugün yıkılmış durumdadır. Selamlık kısmında yüklük denen dolaplı odaları, mutfağı, servis bölümleri paşa odası gömme ve dıştan süsleme olarak yapılmış bulunan aydınlatma yerleri ve göbekli süslemeli ahşap tavanları mevcuttur. “İnşa malzemesi, taş temel üzerine ahşap çatkı arası kerpiç dolgulu olup içerisi ve dışarısı kireç sıvalıdır. Evin asıl önemli kısmı birinci katıdır. Bu kata dik merdivenlerle girilir. Salonun yanlarına dizilen odalardan en önemlisi güneydoğu yönünde köşedeki başodadır. Başoda pabuçluk kısmının ahşap sütunları birbirine ahşap kemerle bağlıdır. İnce bir ahşap işçiliği görülür. Sütun başlıklarında kabartma çiçek motifleri vazoların içerisinden çıkar. Yeşile boyatılarak güzelliğini büyük ölçüde bu gün yitirmiştir. Kare şeklindeki tavan “S” lerle küçük kareciklere bölünmüştür. Ortada yuvarlak göbek vardır. Tavanın köşeleri üçgen sahalara ayrılmıştır. İçerisi süslemelidir. Tavan ve sütunlar bir bütün teşkil eder. Salon ve oda tavanlarında sade bir süsleme görülür. Odaların yüklük ve dolap kapaklarında ahşap işçiliği dikkat çeker. Ayrıca oda duvarlarında lambalıklar ve çiçeklik nişleri de alçı süslemelidir. Evin batı yönündeki pencereleri kepenkli güney yönündeki pencereleri gömmelidir. Diğer yöndeki pencereler üç bölmeli klasik türdendir. Saçak düzeni her cephede yayvandır. Ahşap kaplanmıştır. Kırma çatı alaturka kiremitle kaplıdır.” (N. Burhan Bilget, Sivas Evleri, Ankara 1993, s. 14-15.
Yayın Dizini Bilget, N. Burhan, Sivas Evleri, Ankara 1993, s. 14–15