­ ABDULMUTTALİP TÜRBE VE ZAVİYESİ | Kültür Portalı

Abdulmuttalip Türbe ve Zaviyesi - Tokat

Yaptıran Abdullah bin Muhyiddin
Yapım Tarihi H. 717- M.1318
Genel Tanım AbdülmuttalAbdulmuttalip Türbe ve Zaviyesi
Yapılan Onarımlar Onarım görmüştür.
Ayrıntılı Tanımı Tokat il merkezi Mahmut Paşa Mahallesi'nde yer alan yapı Ahi Muhyiddin Zaviyesi adıyla da bilinmektedir. Biri zaviyenin kapısında diğeri türbenin penceresinde olmak üzere yapıda iki kitabe bulunmaktadır. Kapı üzerindeki kitabeye göre yapı, H.717(M.1318) yılının Haziran ayında Abdullah bin Muhyiddin tarafından yaptırılmıştır. Türbe penceresinde yer alan kitabe de aynı tarihlidir. Abdullah bin Muhyiddin 1318 yılında ölmüş ve bu türbeye gömülmüştür. Kuzey cephede yer alan kapıyla girilen zaviye; merkezde Türk üçgeni geçişli kubbeyle örtülü kare bir mekan ve bu mekana açılan beşik tonoz örtülü bir eyvan ile küçük ölçekli yan mekanlardan oluşmaktadır. Yan mekanların üzeri ahşap kirişli tavanla örtülüdür. Aydınlık feneri bulunan merkezdeki kubbeli mekanın ortasında bir havuz yer almaktadır. Beşik tonoz örtülü mekanın batı duvarında yer alan iki kapıdan güney köşedeki kapıyla türbeye geçilmektedir. Kare planlı türbenin üzeri Türk üçgeni geçişli kubbeyle örtülüdür. Türbenin kuzey, güney ve batı duvarlarında alt seviyede pencereler yer almaktadır. Güneydeki pencere bugün kapatılmış, kuzeydeki pencere ise kapıya dönüştürülmüştür. Beden duvarları moloz taşla yığma tekniğinde inşa edilmiş yapının kubbe, tonoz, kemer ve geçiş elemanlarında tuğla, kapı ve pencere sövelerinde kesme taş kullanılmıştır. Yapıda kalemişi ve çini süsleme bulunmaktadır. Bitkisel bezemelerden oluşan kalemişi süslemeler eyvanda; patlıcan moru ve firuze renkli çinilerle oluşturulmuş geometrik süslemeler ise merkezi mekanın Türk üçgenlerinin yüzeyinde yer alan sağır nişlerdedir (Mercan ve Ulu,2003; Gündoğdu V.D.2006).
Orjinal Kullanım Kullanılmıyor
Tescil Kararı A.1273