­ ABDÜLVAHAP GAZİ TÜRBESİ | Kültür Portalı

Abdülvahap Gazi Türbesi - Bursa

Harita No 30L IIIb
Mah. Köy - Mevkii Sur dışı, İstanbul Kapı doğusu İznik
Adres Eski su yolu kalıntısı, sur dışı, İstanbul Kapı doğusu İznik/Bursa
Genel Tanım İznik’in doğusunda, kente egemen bir tepe üzerinde bulunan mezarı ziyaret yeridir.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı 13.yy. yaşadığı varsayılan söylencesel kişi, İslam ordularının Anadolu’yu geçerek Bizans’ı düşürme savaşımının sürdüğü 717-740 yılları arasında, Abdülvahap adlı bir sancaktarın yiğitliğinden söz edilir. Rivayete göre genç sancaktar bir düşman oku ile yaralanmış ve hücum eden tekfurlar tarafından başı uçurulmuştur. Buna rağmen kılıç sallamaya devam eden sancaktar bir arkadaşının Abdullah başını unuttun demesi üzerine geri dönen ve başını koltuğuna alarak bugün yattığı tepeye çıkıp kendini defnetmiştir. Türkler İznik’i alınca buraya bir mezar yaptırmışlardır. İznik’in doğusunda, kente egemen bir tepe üzerinde bulunan mezarı ziyaret yeridir.
Orjinal Kullanım Mezar
Bugünkü Kullanımı Türbe
Önerilen Kullanım Türbe
Yayın Dizini BURSA ANSİKLOPEDİSİ-TÜRKİYE’DE VAKIF ABİDELERİ VE ESKİ ESERLER 1.2.3

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 2892    Eklenme Tarihi : 23 Mayıs 2013 Perşembe    Güncellenme Tarihi : 05 Eylül 2014 Cuma