­ ABDURRAHMAN TAŞGİT EVİ | Kültür Portalı

Abdurrahman Taşgit Evi - Mardin

Adres Teker Mahallesi 24.Sokak No:90
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş Mal Sahibi
Genel Tanım Zemin+ 1 katlıdır.Kesme taş malzemeden inşa edilmiştir.
Taşıyıcı Yapı C
Ayrıntılı Tanımı
Yapılan Onarımlar Avlunun kuzey cephesi kısmen doğu cephesi tamamen beton ile sıvanmıştır. Avlunun doğusuna tuvalet ve banyo betonarme olarak eklenmiştir. Avlunun zemini betonlanmıştır. Birinci kat batı eyvanı sonradan örülerek kapatılmıştır. Eyvanlar badanalanmıştır.
Ayrıntılı Tanımı Yuvarlak kemerli bir kapı açıklığından beton döşeli bir avluya geçilir. Avlunun kuzeyinde bir eyvan içinde iki yanda basamakla çıkılan odalar bulunmaktadır. Güneydoğu köşedeki iki basamaklı merdivenle üst kat terasa ulaşılır. Odalar kuzey cephede yoğunlaşmıştır. Ana mekan giriş kapısında güzel taş işçiliği görülmektedir. Dikdörtgen çerçeve içindeki dilimli kemerin iki yanında daire içinde çiçek motifi yer almaktadır. Geometrik motifli dilimli kemer içinde tepe pencere altında daire içinde çiçek motifleri göz kamaştırıcı güzelliktedir. Dilimli kemerin oturduğu bitkisel motifli sütuncelerin başlıklarında çiçek yaprakları içinde insan yüzü betimlenmiştir. Yuvarlak basık kemerli giriş açıklığı yine geometrik ve bitkisel motiflerle süslenmiştir. Ana bölümün üç yanında eyvan yer alır. Kuzey eyvanının iki yanında üzeri çapraz tonoz örtülü birer oda bulunmaktadır.