­ ACISUYUN KÖPRÜSÜ VE MENFEZİ | Kültür Portalı

ACISUYUN KÖPRÜSÜ VE MENFEZİ - Sivas

Yaptıran Halil Rıfat Paşa
Yapan Belirsiz
Kitabe Yok
Vakfiye Yok
Genel Tanım Sivas ili, Ulaş İlçesi, Çifte Ağıllar Mezrası’nda Eski Malatya yolu üzerinde bulunan köprü ve menfez tek gözlü, yuvarlak kemerlidir.
Yapılan Onarımlar --
Ayrıntılı Tanımı Horasan harç ve moloz taş malzeme ile yapılmış, kesme taşla kaplanmış olan köprü, tek gözlü ve yuvarlak kemerlidir. 1882 yılında Sivas’a vali olarak Atanan Halil Rıfat Paşa tarafından yaptırılmış olup, bugün oldukça kötü durumdadır. Kemer açıklığı 3m, kemer yüksekliği 3.80 m, kemer uzunluğu ise 8 metredir. Taban kısmı da kesme taşla kaplanmış olan köprünün üst kısmındaki taşların birçoğu sökülmüş durumdadır. Köprünün yaklaşık 85 m kuzeyinde bulunan menfez ise yine köprü gibi moloz taş ve horasan harçla inşa edilmiş kesme taşla kaplanmıştır. Yuvarlak kemerli menfez 1.30 m kemer yüksekliğine, 83 cm uzunluğa ve 1.75 cm kemer açıklığına sahiptir.
Orjinal Kullanım Köprü
Bugünkü Kullanımı Köprü