­ ACIYURT KÖYÜ CAMİSİ | Kültür Portalı

Kültür Envanteri Anıt

ACIYURT KÖYÜ CAMİSİ - Sivas

Kimlik
Adı ACIYURT KÖYÜ CAMİSİ
Envanter No --
Harita No --
Mah. Köy - Mevkii Acıyurt Köyü-Ulaş
Adres Acıyurt Köyü
Pafta
Ada
Parsel
Koruma Durumu
Koruma Derecesi - Anıtsal 2
Koruma Derecesi - Çevresel
Koruma Derecesi - Aykırı
Bugünkü Sahibi
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş Vakıflar Genel Müdürlüğü
Diğer Özellikler
Yaptıran
Yapım Tarihi 19. YY
Yapan
Kültür Dönemi Osmanlı
Kitabe
Vakfiye
Genel Tanım Sivas ili, Ulaş ilçesi, Acıyurt Köyü’nde bulunmaktadır. 44 km’lik Sivas-Ulaş ve 28 km’lik Ulaş-Acıyurt Köyü arası olmak üzere merkeze uzaklığı yaklaşık 72 km olan Acıyurt Köyü içinde etrafı taş duvarla çevrili bir bahçe içinde tek katlı, duvarları taş örgülü çatı kırma ve marsilya kiremit (bir kısmı sac) kaplıdır. Kuzeybatı ucunda taştan inşa edilmiş kısa bir minare vardır.
Kullanım Durumu
Koruma Durumu C
Taşıyıcı Yapı C
Üst Yapı
Dış Yapı C
Süsleme Elemanları B
Rutubet B
Ayrıntılı Tanımı
Yapılan Onarımlar 2000 yılında yapılan onarımda sıva raspası yapılmış, çatı örtüsü yenilenmiş, kapı pencere doğramaları yenilenerek, çevre düzenlemesi yapılmıştır.
Ayrıntılı Tanımı Dış duvarlar 1 m kalınlığında moloz taş örtülü olup, çamurla sıvanmışsa da sıvalar çok küçük ölçüde kalmıştır. Doğu-batı ve güney yönde ikişer pencere mevcut olup, duvar örgüsünde pencere alt ve üst hizalarından geçen ahşap hatıllar kullanılmıştır. Kırma çatısı marsilya kiremit kaplıdır. Kuzey yönde yine taş duvarlı caminin ana mekânlarından daha az yüksekliğe sahip bir son cemaat yeri vardır. Bir ana duvarla ikiye bölünmüştür. Bu mekânın batı duvarına bitişik taş işçiliği ile yapılmış güdük minare yer alır. Caminin asıl ibadet alanına kuzeydeki kapıdan girilir. Bu alan iki sıra ahşap sütun ile üç sahana bölünmüştür. Kenarlarda yer alan ahşap sütunlar kare şekillidir. Girişin üst kısmında ortası köşeli U şeklinde çıkıntı yapan kadınlar mahfili vardır. Ortada taşıyıcı görev yapan dört adet yuvarlak sütunların üst kısımları orta ve yan sahinlere bakan gövde geniş tutulmuş ve kök boya kullanılarak bitkisel motiflerle bezenmiştir. Yan sahanın tavanları daha sade olarak küçük göbeklerle orta sahanın tavanları ise tamamen süslüdür. Ahşap minberde de boya ile süslemeler yapılmıştır. Nişi sadedir.
Su YOK
Elektrik VAR
Isıtma VAR
Orjinal Kullanım Cami
Bugünkü Kullanımı Cami
Önerilen Kullanım Cami
Tescil Kararı 08.10.1993-1571
Yayın Dizini
Ekler
Revizyon
Görüntülenme Sayısı : 1966    Eklenme Tarihi : 28 Şubat 2013 Perşembe    Güncellenme Tarihi : 28 Şubat 2013 Perşembe