­ ADANA ERKEK LİSESİ | Kültür Portalı

Adana Erkek Lisesi - Adana

Adı Adana Erkek Lisesi
Mah. Köy - Mevkii İstiklal Mahallesi
Adres İstiklal Mahallesi Kurtuluş Caddesi Seyhan
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş MEB
Vakfiye
Genel Tanım Kesme taş malzeme ile yığma yapım tekniğinde 2 katlı ikiz bina olarak yapılan binalardan biri kırma çatı,diğeri beşik çatılıdır.
Ayrıntılı Tanımı
Yapılan Onarımlar Özgün ahşap döşemelerinin 1970'li yıllarda betonarme olarak yenilendiği,çatı örtü sisteminin değiştiği ve WC'lerin eklendiği terpit edilmiştir.
Ayrıntılı Tanımı Adana Erkek Lisesi(Seyhan Lisesi) ve Güzel Sanatlar Lisesi olarak kullanılan yapılardan,Seyhan Lisesi'nin;kolon altı bölümünde birer kolonun duvar içerisine alındığı,kolonaltı bölümde kapalı alanlar oluşturulduğu zemin katta girişlerin karşısında ve sağ yönde sınıflar ile merdiven evi sol tarafında sınıf,idare oda,kütüphane ve WC düzenlenmiştir.Üst kat yatakhane olarak yapılmış olup,1996-1997 eğitim yılında,kütüphane ve derslikler olarak ara koridorlu d zenlenmiştir.Üst örtüsü kırma çatı marsilya kiremit kaplamalı,zemin döşemeleri yerinde dökme mozaik,kapı ve pencereleri basık kemerlidir.Yapıldığı yıllardaki(1910) fotoğraflardan da görüldüğü gibi pencere silmeleri iptal edilmiştir.Kapı ve pencere doğramaları bozulmuştur.Güzel sanatla lisesi;aynı yapılan şeması ve taş malzeme ile yığma yapım tekniğinde inşa edilen binanın da kolonaltı bölümünde iki kolon arasının demir doğrama ile kapatılarak öğretmen odası oluşturulduğu,üst katının ise orta koridora açılan sınıflar şeklinde düzenlendiği,zemin döşemeleri karı mozaik,kapı ve pencereleri basık kemerli ve üzerleri silmedir.Üst örtünün ise doğu cephesinde iki yöne eğimli beşik çatı olarak tamamlanmıştır.Çatı üzeri marsilya kiremit örtülüdür. GÜNÜMÜZDEKİ DURUM: Yapı halen eğitim amaçlı olarak kullanılmaktadır.

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 2344    Eklenme Tarihi : 13 Kasım 2014 Perşembe    Güncellenme Tarihi : 13 Kasım 2014 Perşembe