­ AĞLAYANKAYA MEZARLIK ALANI | Kültür Portalı

AĞLAYANKAYA MEZARLIK ALANI - Çankırı

Adres Ağlayankaya Mevkii, Merkez / ÇANKIRI
Parsel Tapulama H
Yapım Tarihi Roma Dönemi
Kültür Dönemi Roma
Vakfiye -
Genel Tanım Çankırı – Kastamonu karayolunun yaklaşık 100 m doğusunda, Çankırı Kalesinin yaklaşık 800 m kuzeybatısında yer alan ve kaleye doğru dik bir eğimle yükselen 786 rakımlı yamaç üzerinde, yan yana üçer adet kaya mezarı bulunmaktadır. Buradaki mezarlık alanının 6 derecelik GPS koordinatları Kuzey 0551596 ve Doğu 449596’dır.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Çankırı – Kastamonu karayolunun yaklaşık 100 m doğusunda, Çankırı Kalesinin yaklaşık 800 m kuzeybatısında yer alan ve kaleye doğru dik bir eğimle yükselen 786 rakımlı yamaç üzerinde, yan yana üçer adet kaya mezarı bulunmaktadır. Buradaki mezarlık alanının 6 derecelik GPS koordinatları Kuzey 0551596 ve Doğu 449596’dır. Mezarlar, yamacın güney kısımlarına, yan yana 2-3’er m aralıklarla, konglomera kayaçlar içine oyularak yapılmışlardır. Mezar odalarının her üçü de, üçer klineli olarak oyulmuştur. Batı, kuzey ve doğu yönlerine oyulan klineler yaklaşık 2 x 1 m’lik ölçülere sahiptir. Girişler güneyde yer alan dar bir delik ile sağlanmaktadır. Kaya mezarlarından en doğu uçta kalan doğal nedenlerle tahrip olurken, en batıda kalan ise iş makinesi tarafından tahrip edilmiştir. Ortada kalan üçüncü mezarın sadece giriş bölümü açılmış diğer bölümleri sağlam olarak korunmuştur. Yapılan ilk incelemelerde, klinelerdeki insan iskeleti parçaları haricinde herhangi bir buluntuya rastlanmamıştır. Alanda bu üç mezar haricinde aynı yamaç üzerinde başka mezarlarında olabileceği kanısına varılmıştır. Mezarlar mimari özelliklerine göre Roma Dönemine tarihlendirilmektedir.
Tescil Kararı 16.03.2007 - 2197

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 1505    Eklenme Tarihi : 16 Nisan 2013 Salı    Güncellenme Tarihi : 18 Nisan 2013 Perşembe