­ AHLAT HAREBEŞEHİR KAYA YAPILARI | Kültür Portalı

AHLAT HAREBEŞEHİR KAYA YAPILARI - Bitlis

Adı AHLAT HAREBEŞEHİR KAYA YAPILARI
Mah. Köy - Mevkii BİTLİS-AHLAT-Harabeşehir Mah. – Hamamönü Mevkii
Adres Harabeşehir Mah. – Hamamönü Mevkii
Vakfiye -
Genel Tanım Ahlat kaya yerleşim oyukları ilk çağdan beri değişik amaçlarla kullanılmış ve günümüze kadar ulaşmıştır. Doğu Anadolu bölgesinde ilk kaya yerleşim alanlarından biri olduğu söylenmektedir. Bölgede meydana gelen şiddetli depremler, kuraklık nedeniyle sulak vadilere yerleşme ihtiyacı, harp ve istilalar sonucu yerleşmelerin tahrip edilmesi sert iklim koşulları gibi nedenler kaya yerleşimin ortaya çıkmasında etkili olmuştur. Eski Ahlat Kalesi'nin batı yönünden tahrip edilmesi ve yıkılması neticesinde onlarca mağara yok olmuş, doğu cephesi mağaraları ise günümüze kadar gelmiştir. Kayaların içi oyularak yapılmış yapılar iki katlı olup planları genelde aynıdır. Kaya oyukları, ibadet mekânları ve barınılacak ev olarak düzenlenmiştir. Kaya oyukları içinde en dikkat çekici olanı giriş kapısının üst kısmı mukarnas süslemeli kapının açıldığı bölüm üzeri beşik tonoz örtülü büyük muntazam bir mekân yer alır. Mekânın girişinin tam karşısındaki duvarın üst kısmında karşılıklı iki tavus kuşu figürü kaya üzerine kabartma şeklinde yapılmıştır. Hemen gerisinde ve giriş kapısının hemen karşısında bir apsis ve apsis içinde küçük bir oda bulunmaktadır. Yine girişte kapının hemen iki yanında tonozlu yapıya birer kapıyla açılan iki küçük oda yer almaktadır. Bu kaya oyuklarından oluşan mağaralar, Kalenin mamur olduğu dönemlerde askeri mühimmat ve soğuk hava depoları olarak kullanılmış olduğu tahmin edilmektedir. Kaya oyuklarının bazıları yakın zamana kadar konut ve ibadet mekânı olarak kullanılmıştır.
Ayrıntılı Tanımı -
Orjinal Kullanım Mağara