­ AHLAT SAHİL KALESİ | Kültür Portalı

AHLAT SAHİL KALESİ - Bitlis

Adı AHLAT SAHİL KALESİ
Mah. Köy - Mevkii BİTLİS-AHLAT- Kaleiçi Mevkii
Adres Kale Mah.
Vakfiye -
Genel Tanım Kale mahallesinde, Van Gölünün kenarında Yavuz Sultan Selim döneminde güneydoğu - kuzeybatı doğrultusunda yapılan kale, dikdörtgen planda inşa edilmiştir. İçinde bir iç kalesi bulunan kale, iki giriş kapısı ve 13 adet burçtan meydana gelmektedir. Urartu dönemine ait olduğu söylenilen Kale XIII. yy. meydana gelen şiddetli bir yer sarsıntısı neticesinde tamamen yıkılmıştır. Kalenin kapılarındaki kitabelerinden eski kalenin harabiyetinden sonra müdafaasız kalan şehri korumak için 1514 Çaldıran seferinden sonra Yavuz Sultan Selim’in emri ile yapıldığı ve 1568 yılında Kanuni Sultan Süleyman tarafından tamir ettirilerek genişletildiği söylenmektedir. İç içe iki kaleden ibaret olan Ahlat Sahil Kalesi, kale surlarına bağlı eşit aralıklarla yapılmış ve burçların arasında burçlardan daha küçük yapılmış takviye kuleleri bulunmaktadır. Sahilde olduğu söylenen küçük rıhtımdan iz kalmamıştır. Dikdörtgen planda yapılan kalenin toplam 13 adet kulesi bulunmaktadır. Kalenin duvarlar yaklaşık olarak iki metre kalınlığındadır. Beden duvarları düzgün kesme taştan, aralarına ise moloz yığma taşlarla doldurulmuştur. Kalenin içinde o dönemden kalan iki camii (İskenderpaşa 1565, Kadı Mahmut 1584) ve harap durumda haberleşmeyi sağlayan davulhane ve bir hamam bulunmaktadır.
Ayrıntılı Tanımı -
Orjinal Kullanım Kale
Tescil Kararı G.E.E.A.Y.K 23.07.1981/A-3017-T.K.T.V.Y.K 31.01.1986-1818-VAN K.B.K 16.07.2010-667

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 4755    Eklenme Tarihi : 30 Mart 2013 Cumartesi    Güncellenme Tarihi : 30 Mart 2013 Cumartesi