­ AHMED-İ HÂNİ MEZARLIĞI | Kültür Portalı

Ahmed-i Hâni Mezarlığı - Ağrı

Adı Ahmed-i Hâni Mezarlığı
Mah. Köy - Mevkii Eski Bayazıt Ahmed-i Hani Türbesi Mevkii
Adres Eski Bayazıt Ahmed-i Hani Türbesi Mevkii/ Doğubayazıt
Vakfiye
Genel Tanım Ağrı ili, Doğubayazıt ilçesi, Eski Bayezid kasabasında, İshak Paşa Sarayı’nın yaklaşık 500 m. doğusunda bulunan mezarlık oldukça geniş bir sahayı kaplamaktadır.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Sonraki yıllarda mezarlığın ortasında bulunan XVII. yy. Osmanlı döneminin ünlü âlim, şair ve filozofu Amed-î Hânî’nin mezarı üzerine yapılan bir türbe ile yanına yapılan bir mescit mezarlığı ortadan iki bölüme ayırmıştır. Doğu bölümde yer alan mezarlar daha çok son dönemlere ait olup eski mezarlar batı bölümde bulunmaktadır. Mezar tipolojisi bakımından incelendiğinde “Açık Sandukalı Şâhideli Mezarlar” gurubuna giren mezarlar yer almaktadır. Mezarların büyük bir bölümü tahrip olmuş açık sandukaların birçoğu toprak altında kalmıştır. Şâhidelerin çoğu kırık halde veya başka mezarların üzerine dikilmiştir. Bir kısım şâhidenin büyük bir bölümü toprak altına gömülü olan mezarlardan bazıları kültür ve sanat değerleri bakımından dikkat çekmektedir. 2007 yılında İshak Paşa Sayrı Mezarlığı kurtarma kazısı sırasında mezarlıkta bir düzenlemeye gidilmiş kırık halde birkaç mezar taşı parçası İshak Paşa Sarayı‘na taşınmıştır.
Tescil Kararı 05.02.1982/ 3356
Yayın Dizini Doç.Dr.Yusuf ÇETİN Ağrı Kültür ve Doğa Varlıkaları Envanteri 2013

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 2577    Eklenme Tarihi : 28 Şubat 2013 Perşembe    Güncellenme Tarihi : 18 Nisan 2014 Cuma