­ AHMET KÖKSAL VAKFI EVİ | Kültür Portalı

AHMET KÖKSAL VAKFI EVİ - Sivas

Mah. Köy - Mevkii Gökçebostan Mah.
Adres Gökçebostan Mah. 3. Sk. No: 4 SİVAS
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş Ahmet Köksal Vakfı
Yapım Tarihi XIX. Yüzyıl sonu xx. Yüzyıl başı
Vakfiye
Genel Tanım Zemin+1 katlı olan yapının temeli kesme taş örgülüdür. Diğer kısımlar ahşap arası kerpiç dolgulu, tatlı kireç sıvalıdır.
Yapılan Onarımlar 2009-2010 yıllarında Ahmet Köksal Vakfı tarafından onarılmıştır.
Ayrıntılı Tanımı Kuzey briket duvarla giriş sahanlığı yapılmış olup zemin beton kaplama giriş kapısı çift kanatlı demirdir. Doğuda kerpiç ile müştemilatı vardır. DOĞU CEPHE: Zemin beş pencerelidir. Üst kat çıkıntılı güney bölümde çıkıntı daha fazla ön yüzü beş, yan yüzü bir, kuzey bölüm üç pencerelidir. KUZEY CEPHE: Bodrum iki küçük pencereli, zemin ikili düzende dört, üst kat çıkıntılı olup üçlü düzende altı pencerelidir. GÜNEY CEPHE: Zemine giriş tek kanatlı ahşap kapı ile ve betonarme merdiven çıkışlıdır. Kapı üstü tepe pencereli, üst kat çıkıntılı olup dört pencerelidir. BATI CEPHE: Giriş sokaktan ve çift kanatlı demir kapıyla sağlanmıştır. Kuzey bölüm zemin katı iki pencereli, üst katı üç pencerelidir. Giriş yanı olan eklenti binadan ayrılmıştır. Kırma çatılı alaturka kiremitli, geniş saçaklı, saçak altı ahşap kaplamalıdır. Kapı ve pencere söveleri ahşap, pencereler giyotin ve kanatlı tiptedir. Köşeler ahşap, kat araları ahşap silmeli olup çıkma altları kirişleme desteklidir.