­ AHMET YUVACI EVİ | Kültür Portalı

AHMET YUVACI EVİ - Sivas

Yapım Tarihi : 1905 M.
Yapan ---
Kitabe ----
Vakfiye ----
Genel Tanım Bodrum + 2 katlı olan yapının temeli kesme taş örgülüdür. Diğer kısımlar ahşap arası kerpiç dolgulu, tatlı kireç sıvalıdır.
Yapılan Onarımlar 2005 yılında eserde basit onarım yapılmıştır
Ayrıntılı Tanımı Bodrum + 2 katlı, bodrum yığma taş, diğer katlar ahşap karkas arası kerpiç dolgudur. Güney Cephe: Doğu bölüm, bodrum 2 mazgal, zemin 5 pencerelidir. Üst kat çıkıntılı; 2 kademe halinde çıkıntılı; batı çıkıntı yüzü 2, yan yüzü 1 pencerelidir. Doğu çıkıntısı yüzü 3 pencereli, batı cephesi bodrum 1, üst 2 pencerelidir. Batı bölümü, bodrum 2 mazgal, tek kanatlı ahşap kapılı, zemin bir kare pencereli, ahşap+camekân antreli, taş merdiven çıkışlı, çift kanatlı ahşap kapı ile girişlidir. Üst kat çıkıntılı olup, yüzü 3, girinti kısımda 1 pencerelidir. Doğu Cephe: Bodrum bir mazgal, zemin üç, üst kat çıkıntılı 3 pencerelidir. Batı Ve Kuzey Cepheler: Kapalıdır. Beşik çatılı, alaturka kiremitli, geniş saçaklı, saçak altı ahşap kaplıdır. Kapı ve pencere söveleri ahşap olup pencereler çift kanatlıdır. Köşeler ahşap, kat araları ahşap silmeli, çıkıntı altları elibelinde ve kireçleme desteklidir. İç Mekânlar: Üst katlara çıkış ahşap merdivenlerle olup köşk odası (Divan odası) tavanı ahşap ve ahşaptan geometrik bezeme göbekli, tabanlar ahşaptır. Kapılar çift kanatlı ve ahşap olup, geometrik aynalı, duvarlar lambalıklı (şerbetlikli) pencere önü ahşap sedirli, tavan eteği bitkisel frizlidir.
Yayın Dizini ---
Ekler ---