­ AHŞAP KÖPRÜ | Kültür Portalı

AHŞAP KÖPRÜ - Çankırı

Mah. Köy - Mevkii Köprülü Mah. Bayramören
Adres Köprülü Mah. Bayramören/ÇANKIRI
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş Karayolları Genel Müdürlüğü
Yapım Tarihi 19.yy.
Vakfiye -
Genel Tanım Bayramören ilçesi ile ilçeye yaklaşık 4 km. mesafedeki Köprülü Mahallesi arasında akan Melan Çayı üzerinde yer alan köprü, güney kuzey doğrultusundadır. Karşılıklı kıyılarda iki, ortada bir adet olmak üzere üç ayak üzerine inşa edilmiştir. Güneydeki ayak kısmen kesme taştan, ahşap hatıl, ahşap dikme ve araları moloz taş dolgu, diğer iki ayak tamamen moloz taşlardan yapılmıştır. Taş ayaklar üzerine yerleştirilen tomrukların bir üst sırada yer alan ileriye doğru daha fazla uzatılmış, aralarına yerleştirilen kalasların uçlarına ahşap kamalar geçirilerek dağılmamaları sağlanmıştır. Böylece taş ayakların üzerine yapılan ilavelerle köprünün yüksek tutulması sağlanmıştır. Bu taşıyıcı sistem üzerine yan yana yerleştirilen üç tomruk çayın iki yakasını birbirine bağlamış, tomrukların dağılmaması için belirli aralıklarla altlarından kuşak gibi saran ahşap geçmeler çatıya kadar uzatılarak sağlamlıkla bütünlük oluşturulmuştur.
Ayrıntılı Tanımı
Yapılan Onarımlar AKTVKK’nun 08.15.2001 gün 7326 sayılı kararıyla, aslına uygun olarak yenilenmiştir.
Ayrıntılı Tanımı Bayramören ilçesi ile ilçeye yaklaşık 4 km. mesafedeki Köprülü Mahallesi arasında akan Melan Çayı üzerinde yer alan köprü, güney kuzey doğrultusundadır. Karşılıklı kıyılarda iki, ortada bir adet olmak üzere üç ayak üzerine inşa edilmiştir. Güneydeki ayak kısmen kesme taştan, ahşap hatıl, ahşap dikme ve araları moloz taş dolgu, diğer iki ayak tamamen moloz taşlardan yapılmıştır. Taş ayaklar üzerine yerleştirilen tomrukların bir üst sırada yer alan ileriye doğru daha fazla uzatılmış, aralarına yerleştirilen kalasların uçlarına ahşap kamalar geçirilerek dağılmamaları sağlanmıştır. Böylece taş ayakların üzerine yapılan ilavelerle köprünün yüksek tutulması sağlanmıştır. Bu taşıyıcı sistem üzerine yan yana yerleştirilen üç tomruk çayın iki yakasını birbirine bağlamış, tomrukların dağılmaması için belirli aralıklarla altlarından kuşak gibi saran ahşap geçmeler çatıya kadar uzatılarak sağlamlıkla bütünlük oluşturulmuştur. Köprü zeminini oluşturulan bu ana tomruklar üzerine döşenin ince kalaslarla köprü tabanı yapılmış, aşınmamaları içinde daha geniş ve kalın bir kalas boydan boya uzatılmıştır. Yanları ahşap korkuluklarla desteklenen köprünün üzeri semerdam beşik örtü çatı ile kapatılarak kiremitle kapatılmıştır. Köprü korkuluklarına dayanan payandalar hem çatı dikmelerini sağlamlaştırmış, hem de köprüden araç geçişlerini engellemiştir. Bu nedenle köprü taşıt trafiğine elverişli olmayıp, yaya ve hayvanların her mevsimde bol suyu olan Melan Çayından rahatlıkla geçmeleri için yapılmıştır. Köprü, Bayramören İlçesine gelen yaya yolunu İlçenin Kuzeyinde yer alan yaklaşık 15 yerleşim biriminin yaya yolu ile birbirine bağlamaktadır. Bayramören ilçesine yaklaşık 1,5 km. uzaklıkta olup, anayol güzergahında değildir.Uzunluğu 43,40 m., eni 3,40 m. , taban-çatı yüksekliği 2.35 m.dir. Köprü; AKTVKK’nun 08.15.2001 gün 7326 sayılı kararıyla, aslına uygun olarak yenilenmiştir.
Orjinal Kullanım Köprü
Bugünkü Kullanımı Köprü
Önerilen Kullanım Köprü
Tescil Kararı 15.11.1994 - 3374

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 1960    Eklenme Tarihi : 04 Mart 2013 Pazartesi    Güncellenme Tarihi : 05 Mart 2013 Salı