­ AKÇADEDE TÜRBESİ | Kültür Portalı

Akçadede Türbesi - Amasya

Adı Akçadede Türbesi
Harita No 16 J I
Mah. Köy - Mevkii Gümüş Kasabası Gümüşhacıköy
Adres Akçadede (Yeni Cami) Mahallesi İşler Sokak -Gümüş, Gümüşhacıköy-AMASYA
Vakfiye -
Genel Tanım Amasya İli Gümüşhacıköy İlçesi Yeni Cami Mahallesi’nde yer almaktadır. Tek mekanlı bir türbedir.
Taşıyıcı Yapı C
Üst Yapı C
Dış Yapı C
Rutubet C
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Türbenin ayakta kalan kuzey ve batı duvarlarından anlaşıldığına göre yapı, köşelerde blok kesme taş orta kısımlarda moloz taş kullanılarak inşaa edilmiştir. Türbeye giriş kuzey cephe duvarının ortasında yer alan yay kemerli, alçak bir kapıdan sağlanmıştır. Tek mekanlı ve kare planlı türbenin kubbesi çökmüş, güney duvarı ve doğu cephe duvarı tamamen yıkılmıştır. Kapının yay kemeri üzerinde kahve rengi kilit taşı dikkat çekmektedir. Türbenin inşasında kullanılan silme blok taşların başka yapılardan alınma (devşirme malzeme) olduğu görülmektedir. Oldukça harap bir vaziyettedir.
Orjinal Kullanım Türbe
Bugünkü Kullanımı Köprü
Önerilen Kullanım Köprü

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 2081    Eklenme Tarihi : 31 Ocak 2013 Perşembe    Güncellenme Tarihi : 18 Mart 2013 Pazartesi