­ AKIT IV | Kültür Portalı

AKIT IV - Bitlis

Adı AKIT IV
Mah. Köy - Mevkii BİTLİS-AHLAT-MAHALLE İÇİ MEVKİİ
Adres Tahtı Süleyman Mahallesi
Yapım Tarihi XI ve XIII. YY
Vakfiye -
Genel Tanım Biri tamamen , diğeri ise sade tonozun oturduğu bir sıra duvarı dışında toprağa gömülü vaziyette bulunmaktadır. Kare bir plan üzerine inşaa edilmiş olan akıtlar, düzgün kesme taş malzeme ile yapılmış olup tonozla örtülmüştür.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Tümülüs tarzındaki eski Türk mezarları diye tanımlanan bu mezarlar, plan olarak dikdörtgen,sekizgen, kare ve dairesel tarzda inşa edilmiş; bir ve ya iç içe iki üç odadan meydana gelmektedir. Akıt diye adlandırılan bu mezarlar kısmen toprağın altında bulunan cenazeliğin üzeri değişik şekillerde tonozla örtülmüş ve iç mekanlar küçük mazgal pencerelerle aydınlatılmıştır. Düzgün kesme taşından yapılan bu iki akıtın sol taraftakinin tonozun oturduğu duvar görülürken sağ taraftaki akıt aksine tamamen toprağa gömülü vaziyettedir. Kare planlı, tonozla örtülü olan sol taraftaki akıtın doğuya bakan tarafın üst örtüsü çökmüş vaziyettedir. Sağdaki akıt ise tamamen toprağa gömülü olduğundan gene formu hakkında net bir şey söylenememektedir. Fakat Ahlat'taki diğer akıtları da göz önünde bulundurduğumuzda benzer formda yapıldığı anlaşılmaktadır.
Orjinal Kullanım Mezar
Önerilen Kullanım Mezar
Tescil Kararı G.E.E.A.Y.K 23.07.1981/A-3017-T.K.T.V.Y.K 31.01.1986-1818-VAN K.B.K 16.07.2010-667

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 537    Eklenme Tarihi : 30 Mart 2013 Cumartesi    Güncellenme Tarihi : 30 Mart 2013 Cumartesi