­ AKPINAR ANA TANRIÇA KABARTMASI | Kültür Portalı

AKPINAR ANA TANRIÇA KABARTMASI - Manisa

Harita No K-18-C3
Mah. Köy - Mevkii AKPINAR
Adres AKPINAR MEVKİİ TURGUTLU KARAYOLUNUN YAKLAŞIK 7. KM SİNDE
Pafta K19 d4
Vakfiye -
Genel Tanım Ana kaya üzerine, tahtında oturur şekilde ve yanlarında aslanlar ile kompozisyonu işlenmiş, Kybele’ye ait kaya kabartmasıdır. Büyük bir niş içinde, tahtında oturur şekilde, arkasını dik Sipylos Dağı’na yaslamış olan anıt zamanla tahrip olmuştur. (Ovadan yaklaşık 50 m yüksekte, Spil Dağının kuzey yamacına işlenmiş Ana tanrıça kabartmasıdır.)
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı MÖ. II. Bine tarihlenen kabartma, kaynak suyu bulunduğu için buraya yapılmıştır. Kayalığın ovaya bakan yüzeyine açılmış bir niş içinde, yüksek kabartma olarak işlenmiş olan figür, cepheden tasvir edilmiş olan, elleri göğüsleri üzerine kapatılmış, oturur vaziyette tasvir edilmiş bir Ana Tanrıça betimi olduğu kabul eldir. Oturduğu tahtın iki yanında ise aslan ya da panter olduğu sanılır. Yaklaşık olarak 3,50 m yüksekliğinde ve 1,5 m genişliğindeki niş içinde betimlenmiş olan figür zaman içinde büyük ölçüde aşınmıştır. Kabartmanın batı yanında duvar yüzeyine kazınmış hiyeroglif yazı sırası görülebilir.
Tescil Kararı İzmir 2 Nolu KTVKK 01.09.1991/2128