­ AKTARLAR ÇARŞISI (MARANGOZLAR) | Kültür Portalı

Aktarlar Çarşısı (Marangozlar) - Mardin

Envanter No .
Adres Teker Mahallesi 75. Sokak
Genel Tanım Çarşı, zemin+1 katlıdır. Sokak etrafında sağlı sollu dükkanlardan oluşmaktadır.
Taşıyıcı Yapı C
Ayrıntılı Tanımı
Yapılan Onarımlar Güney cephenin güneydoğu cephesi bozulup betonarme yapılmıştır. Orjinalde ahşap olan kapıların bazılarının üzeri saçla kapatılmıştır. Üst örtü dıştan beton kaplanmıştır.
Ayrıntılı Tanımı Sokak boyunca sağlı sollu olarak iki yana dükkanlar sıralanmıştır. Dükkanlar genel itibariyle sivri kemerli içten tonoz örtülü olup duvarlarında nişler bulunmaktadır. Kuzey cephede dükkanları birbirinden ayıran duvarlarda konsollar ve kemer izleri görülmektedir. İzler çarşının üzerinin kapalı olduğunu göstermektedir. Üst kısmının kapalı oluşu çarşı esnafı tarafından da onaylanmaktadır. Güney kanadın güney yüzü zemin+1 katlıdır.