­ ALAADDİN CAMİİ | Kültür Portalı

ALAADDİN CAMİİ - Nevşehir

Mah. Köy - Mevkii Merkez
Adres -
Kitabe H 1202(onarım kitabesi)
Vakfiye H 1202(onarım kitabesi)
Genel Tanım Avanos İlçesi merkezinde yer alan Alaaddin Camii’nin 1202 tarihini veren Osmanlıca Kitabesi çalınmıştır
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Avanos İlçesi merkezinde yer alan Alaaddin Camii’nin 1202 tarihini veren Osmanlıca Kitabesi çalınmıştır. Kubbeli bölümünün özgün olduğu düşünülen yapı; Osmanlılar zamanında yeni birimler eklenerek genişletilmiştir. Avlu içerisinde bulunan camii düzgün kesme taşla inşa edilmiş olmasına karşın kubbeli birimde moloz taş örgünün kullanıldığı görülmektedir. Camiye, bugün kuzey cephesi yaklaşık ekseninde dört sütunla biçimlenen baldaken tarzda kubbeli bir birim içerisine yerleştirilen basık kemerli kapı ile giriş sağlanır. Kapının açıldığı doğu-batı doğrultusunda dikdörtgen planlı ve aynı doğrultuda takviye kemeri ile desteklenmiş sivri tonoz örtülü Son Cemaat yeri, 1935 yılında Kuran Kursu işlevine uygun olarak eksene simetrik iki duvar ile iki odaya bölünmüştür. Ortadaki birimde yer alan kapı doğu-batı doğrultusunda uzanan dikdörtgen planlı asıl ibadet birimine açılmaktadır. Kapı ile aynı eksende bulunan mihrap nişi, harimin batısındaki tonozlu birimdedir. Özgün olduğu düşünülen doğudaki birim ise köşe üçgeni geçişli kubbe ile örtülüdür.Yapının özgün minaresine, doğu duvara bitişik 15 basamaklı merdivenle çıkılmaktadır. Ancak minare bugün yerinde değildir.Yeni minaresi ise yapının güney-doğu köşesindedir.
Tescil Kararı -