­ ALADDİN CAMİİ (KALE CAMİİ) | Kültür Portalı

Aladdin Camii (Kale Camii) - Kırşehir

Pafta 19K-III C
Yaptıran Aleddin Keykubat
Genel Tanım Aladdin Camii (Kale Camii )
Taşıyıcı Yapı C
Ayrıntılı Tanımı
Yapılan Onarımlar Değişik zamanlarda ufak onarımlar gören camii, en son govey duvarındaki kayma ve çatlamalardan dolayı 1982-1984 ve 2010 yılında bir onarım görmüştür
Ayrıntılı Tanımı AYRINTILI TANIM: Camii şehrin merkezindeki Kalehöyük üzerinde bulunmaktadır. Alaaddin Keykubat tarafından 1230 yılında yaptırılmıştır. 1893 yılında tümden yıkılarak Mutasarrıf Arif Bey tarafından yeniden yaptırılmıştır. Yapının en dikkat çeken bölümü taç kapısıdır. Taç kapının 1893 yılında ki onarım sırasında başka bir yapıdan getirilerek buraya konulduğu sanılmaktadır. Taç Kapısı Anadolu Selçuklu Süsleme Sanatlarının en güzel örneklerinden birisidir. İç içe geçmiş rumi motifleri , mihrabiyeler ve köşe sütünceleri gibi tüm süsleme unsurlarını taşımaktadır.
Tescil Kararı K.K.T.V.K.K 22.09.1989 gür ve 444 sayılı karar