­ ALAEDDİN-İ MISRİ TÜRBESİ-SELVİSİ | Kültür Portalı

Alaeddin-i Mısri Türbesi-Selvisi - Bursa

Adres Eşrefzade Mahallesi Mevlana Sokak İznik / Bursa
Yapım Tarihi 18. YY
Kitabe Yok
Vakfiye Yok
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı İznik’in fetheden Orhan Gazi’nin ilim ve din eğitimine önem verdiği Osmanlıların ilk Medresesini oğlu Süleyman Paşa adına inşa ettirdiği ve burada bir çok bilim adamı yetiştiği bilinmektedir. Alaaddin-i Mısri Süleyman Paşa Medresesi’nde dersler vermiş, bir çok gencin eğitimine katkıda bulunmuştur. Adını taşıyan Alaaddin-i Mısri Sokağı’ndaki türbe doğu-batı uzantılı dikdörtgen planlı bir yapı içinde ve üzeri ahşap çatı ile örtülü iken, günümüzde sadece duvarları görünmektedir. Türbe yoldan 0,90 m. aşağı seviyededir. Biriket duvarlara çevrilmiş olan saha 4,55 m. kuzey-güney, 7,45 m. doğu-batı uzantılıdır. İçinde üç tane kitabeleri belirlenemeyen sanduka yer almaktadır. 1 no’lu sandukanın başucu 1,40 , ayakucu 1,05 , uzunluğu 2,68 , kalınlığı 0,21 m. olan duvarla çevrelenmiştir. Duvar yüksekliği 0,45 m.’dir. Doğu-batı uzantılıdır. 2 no’lu sanduka kuzey duvarına bitişik doğu-batı uzantılıdır. Kısa boylu olup, sekiz satırlık bir kitabesi vardır. Diğer sandukaların uzunluğu 3,55, eni 1,33 m. dir. Başucunda dört adet antik sütun parçaları, ayakucunda girlantlı lahit parçası vardır.
Bugünkü Kullanımı Türbe

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 872    Eklenme Tarihi : 23 Mayıs 2013 Perşembe    Güncellenme Tarihi : 05 Eylül 2014 Cuma