­ ALİKÖY ÇEŞMESİ | Kültür Portalı

Aliköy Çeşmesi - Isparta

Mah. Köy - Mevkii Aliköy
Adres Aliköy
Pafta 5-6
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş Özel Mülkiyet
Vakfiye
Genel Tanım Isparta Eğirdir yolunda Atabey sapağının hemen 10 metre kadar güneyinde yolun kenarındadır. Tek cepheli çeşmenin cephesi köfke taştan horasan harcı ile örülerek kesme ve düzgün taşlarla yapılmıştır. Yaklaşık kari formlu bir cepheye sahiptir. Batısında büyük moloz taşlarla inşa edilmiş bir haznesi vardır. Cephesinin üzerinde yine köfke taşla yapılmış içbükey bir sundurma vardır. Cephesinde kemerin hemen üzerinde iki sıra tuğla örgü, kesme taşlarla birlikte almaşık olarak örülmüştür.
Yapılan Onarımlar Onarım gördüğüne dair belirti görülememiştir.
Ayrıntılı Tanımı Ön cephesi düzgün köfke kesme taştan horasan harcı kullanılarak yapılmıştır. Dikdörtgen planlı olan çeşmenin ölçüleri 7,70 metre x 4 metredir. Çeşme tek cephelidir. Cephesi kuzeye bakmaktadır. Batısında moloz taşlarla yapılmış büyük sayılabilecek bir haznesi vardır. Görünen cephesi kare forma yakındır. Kitabesi bulunmamaktadır. Ancak kitabe olabilecek kısımda, kemerin hemen üzerinde büyük bir boşluk bulunmaktadır. Kare forma yakın olan cephesinin üzerinde iki silme ve onun da üzerinde içbükey bir saçağı vardır. Saçak da aynı şekilde cephesinde kullanılan kesme köfke taşlarla yapılmıştır. Cephesinde yuvarlak kemerli bir açıklığı vardır. Yuvarlak kemerde kilit taşı olduğu görülmektedir. Batı yönündeki haznesinin üzeri de aynı şekilde yuvarlak tonozludur. Cephe kalkan duvar biçiminde yüksek olup, arkada bulunan tonozlu haznesini görünüş olarak kapatmaktadır. Çeşmenin kurnalarının olduğu kısım toprağın altında kalmıştır. Karayolunun hemen kenarında olduğundan, sonradan zeminin yükseldiği ve çeşmenin ise zeminin biraz altında kaldığı anlaşılmaktadır. Çeşmenin cephesinin önündeki briket ve yeni tuğla malzemelerden daha önce tamirat gördüğü hatta son yıllara kadar kullanıldığı anlaşılmaktadır. Haznesinin üst örtüsünün büyük bölümü yıkılmıştır. Cephesindeki taşlarda yer yer dökülmeler olmasına rağmen cephesi biraz daha sağlam sayılabilecek durumdadır. Çeşmenin şu andaki yerden yüksekliği 1,90 metredir. Kemer derinliği 60 cm. kadardır. Cephesinin eni 4 metredir. Kemerin hemen üzerinde cephesinde iki sıra yeşil renkli glazürlü (sırlı) tuğla kullanıldığı görülmektedir. Tuğlaların sadece dışarıya bakan kısımlarının sırlandığı, içeride kalan kısımlarında sır olmadığı görülmektedir. Cephesinde tuğlaların sadece dar kısımları kullanılmış, geniş yüzeyler ise duvar içerisinde kalmıştır. Bu nedenle tek tarafı sırlı olan bu tuğlaların çeşmenin cephesinde kullanılmak üzere özel olarak imal edildiği düşünülebilir.
Orjinal Kullanım Çeşme
Önerilen Kullanım Çeşme
Tescil Kararı Antalya Kült. ve Tab. Varl. Kor. Böl. Kurulu’nun 27.12.2010 Gün ve 4708 Sayılı Kararıyla Tesciline
Ekler Rapor, Fotoğraf, Harita

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 1500    Eklenme Tarihi : 07 Mayıs 2013 Salı    Güncellenme Tarihi : 07 Mayıs 2013 Salı