­ ALTIGÖZ KÖPRÜSÜ | Kültür Portalı

ALTIGÖZ KÖPRÜSÜ - Afyonkarahisar

Yaptıran Oğuz Oğlu İlyas Bey
Yapım Tarihi H.606
Kitabe Var Onarım
Vakfiye Var Onarım
Genel Tanım Şehrin kuzeyindeki Akar çay üzerinde olup yaklaşık kuzeydoğu yöndedir ve şehrin üçüncü büyük tepesi (Cirit kayalığı) ardındadır. Altı gözlü, kesme taş kaplamadır.
Yapılan Onarımlar Yazıt ilk onarım yazıtı olup başkaca onarım geçirdiği bilinmemektedir.
Ayrıntılı Tanımı Yaklaşık güneybatı-kuzeydoğu yönünde olup altı gözlüdür (Altı kemerli). Moloz taş dolgu üzeri iri kesme taş kaplamalıdır. Kemer kaburgaları içerlek yüzeylidir. Kemerler aynı büyüklükte ve yuvarlaktır. Batı yüzde ayaklar arasına üçgen biçimi dalga kıranlar yapılmıştır. Kaplama taşları arasında devşirme (Roma) parçada kullanılmıştır. Üstte yine devşirme parçalardan kıyı korkuluğu yapılmıştır. Yazıtı, doğu yüzde ikinci ve üçüncü kemerler arasında olup ters durumda suya düşmüştür. Yazıtta: 1-(En üstte): El izzü vel- beka ved- devletü vel- ula, vesseadetü ves- seno vel- cudi velehus- seha eladi ul- emer 2-Li sahibül- cesr ve hüvel- Eminül- Ecel- Ül- alüm- ül-abid- üzzahid. El- mukur- ül muhterem sabık-üd. Devlete ved-din 2-Ebül- vefa ilyan bin oğuz, rahmetullaha rahmeten vasia bena fi hali hayatihi ve harabe bade ve fatihi ve emri 4-Bi-tecdidi imaretehu bi-gullei vakfı validehu veledülaz 5-El-Ecelü-kabir el emirül-ispehsalar-ül-müreyyed 6-Bedrüddevlete veddin Rekzül #islam vel 7-Müslimin ibni-ül-Muluk ves-salatin dame uluvve Ebu Hamid. 8-Hacı Mehmet bin İlyas dame ulüvehü rahimallahü min zümrehü ve kussinel lehu ve gaffera minh. 9-Kazetema nazarahu? Ve termimi ömrü arrehu ve duai bil edi yetüs salihatü el-hatır emrahu ve ömrehu (okunamadı) bi zikri duai yütime fil ahire sevaben vafize ev naimen fihire. Orta Çeşmeli Bölüm: 1- Fi sene sitte ve sittemie 2-Ketebehü Mehmet (Peygambere sâlatü selamdan ibaret olan öteki bölüm okunamamıştır). (Bu okunuş S. Gönçere göredir). İsmail Hakkı Uzunçarşılıoğlu ise: 1-Fi sene tisseba ve semaye 2-Fi emareti hezer rebater 3-Fi eyya et devlete 4-sultan-ül muazzam 5-Gyasettünya Veleddin ebül 6-Ki kasrübane Kılıçaslan sakibe 7-El abidil meznip el mutehaç eli 8-Rahmetullahi teala garsipnelba ibni amin Buna göre, köprü ilk önce oğuz oğlu İlyas tarafından yaptırılmış yıkılınca oğullarından Bedreddin, bıraktığı vakfın gelirlerinden yeniden yaptırmıştır. H. 606 yılında
Orjinal Kullanım Köprü
Bugünkü Kullanımı Köprü
Önerilen Kullanım
Tescil Kararı EKTVKBK 4248 27.05.2010-EKTVKBK 494 23.06.2005-EKTVKBK 273 31.03.2005-EKTVKBK 231 11.02.2005-EKTVKK
Ekler Rapor,Fotoğraf,Harita,Kroki,Kitabe
Revizyon -
Görüntülenme Sayısı : 2332    Eklenme Tarihi : 02 Mayıs 2013 Perşembe    Güncellenme Tarihi : 07 Haziran 2013 Cuma