­ ALTINOVA DEĞİRMEN | Kültür Portalı

Altınova Değirmen - Yalova

Adı Altınova Değirmen
Mah. Köy - Mevkii Subaşı Köyü, Zeytinlik Mevkii
Adres Altınova/YALOVA
Vakfiye
Genel Tanım Yalova İli, Altınova İlçesi, Subaşı Köyü, Zeytinlik mevki de bulunmaktadır. Sit dışı, tescilsiz, 19 pafta, 887 parselde, şahıs mülkiyetinde bulunan 760 m² yüzölçüme sahip alandadır.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Yalova İli, Altınova İlçesi, Subaşı Köyü, Zeytinlik mevki de bulunmaktadır. Sit dışı, tescilsiz, 19 pafta, 887 parselde, şahıs mülkiyetinde bulunan 760 m² yüzölçüme sahip alanda bulunmaktadır. Altınova İlçe merkezinden geçilerek ulaşılan Subaşı Köyü' nün Zeytinlik Mevkinde yol kenarına 50-60 m. mesafede yer almakta olan kalıntıların etrafındaki parseller genelde zeytinlik olarak kullanılmaktadır. Ancak 887 parselde aktif herhangi bir tarımsal faaliyet yapılmamaktadır. Parseldeki kalıntılar söz konusu değirmenin un değirmeni olduğu ve sadece temizlenen bölgedeki kalıntılardan oluşmadığı anlaşılmıştır. Söz konusu değirmenin güney arka kısmında muhtemelen un değirmenine su taşımak için kullanılan su arkı bulunmaktadır. Su değirmenine göre daha yüksekte bulunan bu arkın un değirmenine bağlantısı bir çeşit metal veya ahşap boruyla sağlanmış olmalıdır. Ancak şu anda 2 hacmin herhangi bir bağlantısı görülmemektedir. Değirmen doğu-batı doğrultulu enine dikdörtgen planlı bir yapıdır. Yapının dar kenarı yaklaşık olarak 6-7 metre uzun kenarı ise 12-13 m. aralığındadır. Değirmenin üst örtüsü ve herhangi bir taşıyıcı unsuru şu an bulunmamaktadır. Malzeme olarak alt kesimlerde daha büyük boyutlarda olan moloz taş yada dere taşı diyebileceğimiz taş türü dağınık bir şekilde kullanılmıştır. Yapının beden duvarları hiç bir yönde saçak seviyesine kadar ayakta kalmamış olup farklı yüksekliklerde duvar kalıntıları görülmektedir. Yapının kuzey beden duvarında 2 adet pencere açıklığının izleri görülmektedir. Mevcut kalıntılardan net olarak anlaşılamamakla birlikte yapının girişi doğu veya kuzey cephelerden birinde olabilir.
Önerilen Kullanım
Tescil Kararı Kocaelİ Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'nun 12.01.2011 tarih 1793 sayılı kararı

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 1513    Eklenme Tarihi : 21 Şubat 2013 Perşembe    Güncellenme Tarihi : 26 Haziran 2014 Perşembe