­ AMCAZADE HÜSEYİN PAŞA ÇEŞMESİ | Kültür Portalı

AMCAZADE HÜSEYİN PAŞA ÇEŞMESİ - Edirne

Pafta 50L-IId
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş Edirne Belediyesi
Yaptıran Amcazade Hüseyin Paşa
Genel Tanım Kesme taşla yapılmış olan çeşme, düz damlıdır.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Edirne'deki büyük boyutlu çeşmelerden biri olan Amcazade Hüseyin Paşa Çeşmesi, doğudan batıya doğru meyilli bir cadde üzerinde yer alır. Çeşme tek kemerli bağımsız yatay dikdörtgen bir kütle üzerine oturur. Yüksekliği 5.15 m. genişliği 3.20 m. dir.Kuzeye bakan ön cephe sivri kemerli niş ile hareketlendirilmiştir. Çeşmenin köşelerini altta aşağıdan yukarı doğru devam eden, dört yönde dıştan içe doğru bir dışbükey, bir içbükey ile iki sıra düz silme kuşatır. Daha geniş tutulan dışbükey silme kum saati şeklinde kaide ve başlıklara sahiptir. Sivri kemerli çeşme yanlarındaki ayaklara oturur. Kemer boşluğunun merkezinde mermerden yapılmış ayna taşı yer alır. Dikdörtgen bir çerçeve şeklindeki ayna taşında dilimli sağır kemer gözünün iki yanına birer selvi motifi işlenmiştir.Gövdeleri taranmış olan selvilerin uç kısımları dilimli sağır kemer gözüne kadar devam etmektedir.Selvilerin ortasına göbeği çiçek şeklinde gelişen bir rozet yerleştirilmiştir. Rozet altında selvilerin arasında kapatılmış olan lüle deliği bulunur. Kemer köşeliklerinde, kemerin tepe noktasına doğru çiçekli dallar uzanır. Hemen üzerinde dikdörtgen bir pano içinde kenarları dilimli bir kartuş işlenmiştir. Cephede sivri kemerin sol tarafında suluk bulunur. Mermerden sekizgen olarak yapılan suluk cepheden dışa taşırılmıştır. Ön cephede kemer kilit noktası üzerinde yapının inşaa kitabesi bulunmaktadır. Kitabe mermer üzerine beş satır halinde işlenmiştir. Kitabenin alt köşelerinde birer geometrik rozet bulunur. Yine kemer kilit taşında da kabartma rozeti bulunur. Yapının saçağı bir düz bir dışbükey ve iki düz olmak üzere toplam dört silme ve düz bir bordürden oluşmaktadır.
Orjinal Kullanım Çeşme
Bugünkü Kullanımı Çeşme
Önerilen Kullanım Çeşme
Tescil Kararı E.K.T.V.K. Kurulu'nun 04.07.2003 tarih ve 7697 nolu kararı.

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 857    Eklenme Tarihi : 08 Ocak 2019 Salı    Güncellenme Tarihi : 10 Ocak 2019 Perşembe