­ ANDAVAL KİLİSESİ | Kültür Portalı

ANDAVAL KİLİSESİ - Niğde

Adı ANDAVAL KİLİSESİ
Mah. Köy - Mevkii Aktaş Kasabası Yeni Mahalle
Adres Aktaş Kasabası Yeni Mahalle Merkez/NİĞDE
Kültür Dönemi Doğu Roma
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Niğde ilinin 8 km. kuzey - doğusunda, Niğde - Kayseri tren yolunun kıyısında bulunur ve erken Bizans dönemine tarihlenmektedir. Bazilikal plan şemasında inşa edilmiştir. Yapı, doğu-batı doğrultusunda, kareye yakın dikdörtgen planlıdır. Doğuda dışa taşkın, içten merkezi içeride yuvarlak, dıştan çokgen bir apsis yer almaktadır. Üç nefli naos içten içe 12 m. uzunluk, 12.20 m. genişliktedir. Naosun batı duvarında, biri orta nefte, diğeri kuzey nefte iki kapı ile dışa açılmaktadır. Bugün yıkılı olan naosun kuzey ve güney duvarlarında üçer pencere açıklığı bulunmaktadır. Kilisenin kuzey, güney duvarları tamamen, doğu ve batı duvarları ise, büyük oranda yıkılmıştır. Buna bağlı olarakta örtü sistemide ayakta değildir. Kilise, tüf taşlardan inşam edilmiştir. Kilisenin, M.S 9 yy. yapılan (orta nefin kuzey duvarı) freskoları nispeten sağlam kalabilmiştir.
Orjinal Kullanım Kilise
Tescil Kararı 11.03.1977/377 - 03.04.1987/159
Yayın Dizini Yard.Doç.Dr. Ebru PARMAN ''Niğde Çevre Araştırmaları'' Hacettepe Üniv.Edebiyat Fak.Dergisi Cilt5/Say