­ ANKARA KÖPRÜSÜ | Kültür Portalı

Ankara Köprüsü - Zonguldak

Adı Ankara Köprüsü
Adres Mithatpaşa Mh. Merkez - Zonguldak
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş Zonguldak Belediye Başkanlığı
Vakfiye
Genel Tanım Zonguldak Merkez Üzülmez Deresi üzerinde yer alan Ankara Köprüsü Yeniçarşı ve tren istasyonunu birbirine bağlayan bir mevkide konumlandırılmıştır.
Yapılan Onarımlar Çeşitli dönemlerde onarım yapılmıştır.
Ayrıntılı Tanımı Zonguldak Merkez Üzülmez Deresi üzerinde yer alan Ankara Köprüsü Yeniçarşı ve tren istasyonunu birbirine bağlayan bir mevkide konumlanmış olup köprü üzerinde yoğun bir araç trafiği vardır. Köprünün tabliye kısmı, ayakları ve kemerleri betonarme malzemeden yapılmıştır. Ancak tabliyenin araç yolu olarak kullanılması nedeniyle üst kısmı asfalt, köprünün ayakları ise kesme taş malzemeyle kaplanmıştır. Köprünün üzerinde bulunan kemerlerin hem statik dengeyi sağlamak amacıyla, hem de korkuluk olarak yapılmış olduğu düşünülmektedir. Kemerleri köprüye onar adet beton direk bağlamaktadır. Ayrıca kemerleri de birbirine iki adet gergi betonu bağlamaktadır. Köprünün ışıklandırılması ise dört adet beton direğin üzerinde bulunan lambalarla sağlanmaktadır. Erken Cumhuriyet Dönemi eserlerinden olan köprünün bakıma ve kısmen onarıma ihtiyacı vardır.
Orjinal Kullanım Köprü
Bugünkü Kullanımı Köprü