­ ARAP BABA TÜRBE VE MESCİDİ | Kültür Portalı

Arap Baba Türbe ve Mescidi - Elazığ

Harita No 19L
Mah. Köy - Mevkii Harput Mahallesi
Adres Elazığ Merkez
Yapım Tarihi 678 H. (1276 M.)
Vakfiye Var
Genel Tanım Kurşunlu cami doğusunda, Elazığ’a bakan yamaç üzerinde bulunmaktadır. Kare planlı yapının üzeri kubbe ile örtülüdür. Kapı yanında minare kaidesi mevcuttur.
Yapılan Onarımlar Vakıflar Genel Müdürlüğü 1965
Ayrıntılı Tanımı Yapı iki kısımdan meydana gelmektedir. Mescit kısmı: Kare planlı ve üzeri kubbe ile örtülüdür. Kubbeye geçişi sağlayan üçgenlerin ve kubbenin zamanında çini ile kaplı olduğu izlerden anlaşılmaktadır. Kubbe eteğine kadar yükselen mihrap, devrinin güzel örneklerinden biridir. Zamanımıza bozulmadan gelmiştir. Mihrabın sivri kemeri üzerinde üç tam, yanlardan birer yarım den-dan bulunmaktadır. Mihrap nişi kenarında iki sütunce ve mihrap nişi içinde beş sıra halinde stalâktitler bulunur. Tamamen çini ¬ile kaplı mihrapta mavi renk hâkimdir. Mihrabın iki yanında birer pencere, kuzey kıs¬mında ise esas giriş kapısı yer alır. Giriş kapısı yanında minare kapısı, batı tara¬fında türbenin üst katına geçiş veren bir kapı vardır. Giriş kapısı sola kaydırılmıştır. Bunun nedeni sağ tarafta yer alan minaredir. Taç kapının içice iki kemeri mevcuttur. Dış kemer sivri, iç kemer yuvarlaktır. İki kemer arasında alınlık içinde kitabesi vardır. 678 H. (1276 M.) yılında inşa edilmiş minare türbe ile mescit arasında yer alır. Kaidesi kare olup yuvarlak gövdeye geçiş üçgenlerle sağlanmıştır. Kaide taş, gövde tuğladır. Sırça bordürde yazı ve bezeme vardır. Minare üstü yıkıktır. Türbe kısmı; Selçuklu türbe¬lerinde olduğu gibi iki katlıdır. Alt kat crypta (cenazelik), üst kat sandukanın bulun¬duğu kısımdır. Üst kata mescitten de girilir. Sandukalar yoktur. Alt kat dikdörtgen planlı üzeri tonozla örtülüdür. Mumyalı bir ceset vardır. Camekân içindedir. Yalnız halkın söylediğine göre ceset yapıya ait değil sonradan konmuştur. Ceset mumya tekniğinden farklı özellik gösterir.
Bugünkü Kullanımı Türbe
Önerilen Kullanım Türbe
Tescil Kararı Karar Tarihi ve No: 09.04.1982 / A-3562 2.Tecsil : 30.05.1985 / 1089

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 947    Eklenme Tarihi : 26 Şubat 2013 Salı    Güncellenme Tarihi : 24 Ocak 2024 Çarşamba