­ ARAP KEMERİ | Kültür Portalı

ARAP KEMERİ - Edirne

Mah. Köy - Mevkii Hıdırağa Köyü
Adres -
Yaptıran Haseki Hürrem Sultan
Yapan Mimar Sinan
Vakfiye -
Genel Tanım 1530 yılında Haseki Hürrem Sultan tarafından Edirne'ye yaptırılan imaret,cami vb. tesislerin inşası sırasında Edirne'nin su ihtiyacını karşılamak amacıyla , Mimar Sinan'a yaptırılan tesislerden biridir.
Üst Yapı 0
Rutubet 0
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Hıdırağa merasında yer alan kapalı bir su yolu kemeridir. Kuzey-güney yönünde kavis yaparak uzanmaktadır. Görülen ölçüleri; 40 m. uzunluğunda olup 2 m. yüksekliğindedir. Genişliği yaklaşık 2 m. dir. Kesme taştan yapılmış olan kemer, sivri kemerli ve tek gözlüdür. Üzeri kesme taşlardan iki tarafa hafif meyilli örtü sistemiyle, semerdam çatı şeklinde yapılmıştır. Ağaçlar ve çalılar arasında kalan kemerin üst kısmında kırılmalar görülmektedir. Kemer içindeki kanallardan temiz su geçse de kemerin herhangi bir işlevi yoktur.
Orjinal Kullanım Su Kanalı
Tescil Kararı E.K.V.K.B.K. 'nin 30.05.2013 tarih ve 1025 sayılı kararı.

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 991    Eklenme Tarihi : 30 Ocak 2018 Salı    Güncellenme Tarihi : 31 Ocak 2018 Çarşamba