­ ARKEOLOJİ MÜZESİ | Kültür Portalı

Arkeoloji Müzesi - Bursa

Adı Arkeoloji Müzesi
Mah. Köy - Mevkii Çekirge Mahallesi Reşat Oyal Kültürparkı içi
Adres Çekirge Mahallesi Reşat Oyal Kültürparkı içi Osmangazi/Bursa
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Bursa'daki Reşat Oyal Kültürparkı içindedir. 1904’ten 1930’a değin Bursa Erkek Lisesi daha sonra 1930-1972 arasında Yeşil Medresesinde sergilenen arkeolojik yapıtlar, 1972 yılında Mimar Ertem Yücel’in projesi uyarınca içinde bulunduğu bahçe ile birlikte 3500 metrekarelik alanda inşaatı tamamlanan Arkeoloji Müzesine taşında ve modern bir düzenleme ve sergileme yöntemiyle 15 Temmuz 1972 yılında ziyaretçilere açıldı. Müzede, İÖ. 3000 yıldan başlayarak Bizans devri sonlarına değin bazı bölgelerde bulunmuş arkeolojik buluntular sergilenmektedir. Salon I. İÖ. 3000 yılla tarihlenen yortan kültürüne ait pişmiş toprak mezar buluntuları, İÖ. 2000 yıllardan kalma kesici taş ve bronz el baltaları, Urartu bölgesinden gelmiş pişmiş toprak kaplar. Salon II. Roma dönemine ait taş yapıtların yer aldığı bu salonda, İS. II. yy. dolaylarında ait portre başların yanı sıra tanrılar tanrısı Zeus’un tasvirleri, Kybele heykelleri ile sağlık tanrıçası Asklepios’a adanmış sunaklar yer almaktadır. Salon III. İÖ. VIII. yy. Bizans dönemine sonlarına değin yapıtlar bu salonda sergilenmektedir. Arkaik ve Roma dönemine ait pişmiş toprak figürinler, yine Roma dönemine ait bronz ve cam kaplar, pişmiş toprak kandiller, gümüş, altın gibi süs eşyaları bu solanda yer almaktadır. Salon IV. bu salonda Bursa Müze Müdürlüğü'nce Üçpınar tümülüsünde yapılan kazıda ortaya çıkarılan araba buluntuları sergilenmektedir.
Orjinal Kullanım Okul
Bugünkü Kullanımı Müze
Önerilen Kullanım Müze

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 2210    Eklenme Tarihi : 24 Nisan 2013 Çarşamba    Güncellenme Tarihi : 24 Nisan 2013 Çarşamba