­ ARKEOLOJİK ALAN | Kültür Portalı

Arkeolojik Alan - Kırıkkale

Adı Arkeolojik Alan
Mah. Köy - Mevkii Mahmutlar Köyü, Yuvaalan Mevkii
Adres Yahşihan İlçesi, Mahmutlar Köyü
Vakfiye
Genel Tanım Mahmutlar Köyü, Kırıkkale’ye 12 km. mesafede, sağa ayrılan yoldan yaklaşık 5 – 6 km. içeride bulunmaktadır. Alan Mahmutlar köyü köy yerleşim alanının bitiminde Yuvaalan adıyla anılan mevkide, bir tarla içerisinde yer almaktadır. Tarla sınırları içinde mevcut akar çeşme ve havuzun sağında, çeşmeye 20 – 25 m. mesafededir. Tarlanın etrafı yaklaşık 20 – 25 cm. eninde, 1 m. yüksekliğinde kurutaş duvar örgü tekniğinde yapılmış çitle sınırlandırılmıştır. Tarla 10 x 100 m. boyutlarında dikdörtgene yakın olup, ekili arazidir. Arazi kendi içinde bazı kesimlerde kademelendirilmiştir. Arazinin içinde temel duvarının bir kısmı ayakta kalmış yapı izi bulunmaktadır. Alanın yakınında duvara dayalı yuvarlak formlu ortası delikli 70 – 75 m. çapında blok taş görülmüştür. Orta kısmında spiral motif süslemesi yer almaktadır. Arazinin üzerinde yapılan yüzey araştırmasında az sayıda seramik parçalarına rastlanılmıştır. Ancak arazinin etrafındaki tarlalarda Erken Roma Dönemi’ne tarihlenen seramik parçalarının arttığı tespit edilmiştir. Alan üzerinde kaçak kazı izlerine rastlanılmıştır. Kaçak kazıda ortaya çıkarılan küp; Irmak Jandarma Karakol Komutanlığı’nın arka bahçesinde koruma altına alınmıştır. Pitosun sağlam olduğu ancak bir yerinde ağızdan dibe doğru ince çatlak oluştuğu görülmüştür. Pitosun üzerinde kabartma kontür şeklinde yapılmış dalga motifi ve dalga motifinin arasına 5 cm. çapında basit çiçek motifli rozet şekli işlenmiştir. Küpün orta kısmında spiral motif süslemesi yer almaktadır. Küp günümüzde Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nde bulunmaktadır.
Yapılan Onarımlar Yok
Ayrıntılı Tanımı Mahmutlar Köyü, Kırıkkale’ye 12 km. mesafede, sağa ayrılan yoldan yaklaşık 5 – 6 km. içeride bulunmaktadır. Alan Mahmutlar köyü köy yerleşim alanının bitiminde Yuvaalan adıyla anılan mevkide, bir tarla içerisinde yer almaktadır. Tarla sınırları içinde mevcut akar çeşme ve havuzun sağında, çeşmeye 20 – 25 m. mesafededir. Tarlanın etrafı yaklaşık 20 – 25 cm. eninde, 1 m. yüksekliğinde kurutaş duvar örgü tekniğinde yapılmış çitle sınırlandırılmıştır. Tarla 10 x 100 m. boyutlarında dikdörtgene yakın olup, ekili arazidir. Arazi kendi içinde bazı kesimlerde kademelendirilmiştir. Arazinin içinde temel duvarının bir kısmı ayakta kalmış yapı izi bulunmaktadır. Alanın yakınında duvara dayalı yuvarlak formlu ortası delikli 70 – 75 m. çapında blok taş görülmüştür. Orta kısmında spiral motif süslemesi yer almaktadır. Arazinin üzerinde yapılan yüzey araştırmasında az sayıda seramik parçalarına rastlanılmıştır. Ancak arazinin etrafındaki tarlalarda Erken Roma Dönemi’ne tarihlenen seramik parçalarının arttığı tespit edilmiştir. Alan üzerinde kaçak kazı izlerine rastlanılmıştır. Kaçak kazıda ortaya çıkarılan küp; Irmak Jandarma Karakol Komutanlığı’nın arka bahçesinde koruma altına alınmıştır. Pitosun sağlam olduğu ancak bir yerinde ağızdan dibe doğru ince çatlak oluştuğu görülmüştür. Pitosun üzerinde kabartma kontür şeklinde yapılmış dalga motifi ve dalga motifinin arasına 5 cm. çapında basit çiçek motifli rozet şekli işlenmiştir. Küpün orta kısmında spiral motif süslemesi yer almaktadır. Küp günümüzde Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nde bulunmaktadır.
Yayın Dizini Davut OLUK
Revizyon AKTVKK