­ AŞAĞI KALACA YERLEŞİMİ | Kültür Portalı

AŞAĞI KALACA YERLEŞİMİ - Sivas

Adı AŞAĞI KALACA YERLEŞİMİ
Harita No 137-b3
Mah. Köy - Mevkii Acıyurt Köyü, Osmanyatağı Sulağı
Adres Acıyurt Köyü, Osmanyatağı Sulağı-ULAŞ
Vakfiye
Genel Tanım Sivas ili, Ulaş ilçesi, Acıyurt Köyü, Konak Mezrası, Osmanyatağı Sulağı mevkiindeki Aşağı Kalaca yerleşimi Acıyurt-Konak Köy yolunun güney tarafında kuru tarım yapılan arazilerle çevrili bir alan üzerindedir. Yerleşim yerinin doğu ve batı kısımlarında yağışlı mevsimlerde su bulunduran iki derenin güney yönde birleştiği ve bu derelerin yatağından yüksek bir alan üzerindedir. Yerleşim alanının tepe kısmının üst kısımlarında ve güney yamaçlarından toplanan seramikler Bizans olmakla birlikte; tepenin doğusundan güney ve batıya doğru uzanan ve yüzeyden gözlenebilen taş örgülü sur duvarı ile birlikte tepenin kuzey ve kuzeybatı eteklerinden de toplanan seramiklerden (ip baskılı ve profil) Aşağı Kalaca’nın Hitit ve Demir Çağı’nda iskan gördüğü anlaşılmaktadır.
Yapılan Onarımlar --
Ayrıntılı Tanımı Sivas ili, Ulaş ilçesi, Acıyurt Köyü, Konak Mezrası, Osmanyatağı Sulağı mevkiindeki Aşağı Kalaca yerleşimi Acıyurt-Konak Köy yolunun güney tarafında kuru tarım yapılan arazilerle çevrili bir alan üzerindedir. Yerleşim yerinin doğu ve batı kısımlarında yağışlı mevsimlerde su bulunduran iki derenin güney yönde birleştiği ve bu derelerin yatağından yüksek bir alan üzerindedir. Yerleşim alanının tepe kısmının üst kısımlarında ve güney yamaçlarından toplanan seramikler Bizans olmakla birlikte; tepenin doğusundan güney ve batıya doğru uzanan ve yüzeyden gözlenebilen taş örgülü sur duvarı ile birlikte tepenin kuzey ve kuzeybatı eteklerinden de toplanan seramiklerden (ip baskılı ve profil) Aşağı Kalaca’nın Hitit ve Demir Çağı’nda iskan gördüğü anlaşılmaktadır.