­ ASKERİYE ŞEHİTLİĞİ | Kültür Portalı

Askeriye Şehitliği - Ağrı

Mah. Köy - Mevkii Askeriye Şehitliği Mevkii
Adres 7. Alay Komutanlığı içinde cephaneliğinin yanında bir tepededir.
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş 7. Alay Komutanlığı
Yaptıran 7. Alay Komutanlığı
Vakfiye
Genel Tanım Ağrı ili, merkez ilçede bulunmaktadır. Şehrin doğusunda, Ağrı-Doğubayazıt yolu üzerinden 1 km. içeride 7. Alay Komutanlığı cephaneliğinin yanında bir tepe üzerinde yer almıştır. Etrafı kaba yonu taşlarla oluşturulan duvarla çevrilmiştir. İçerisinde on bir tane şehit mezarı bulunmaktadır. Şehitlik ortasında bir abide ile musalla taşı yer almıştır.
Yapılan Onarımlar .
Ayrıntılı Tanımı Şehir merkezinin doğusunda Ağrı-Doğubayazıt karayolundan 1 km. içerde 7. Alay komutanlığı sahası içerisindedir. Görev esnasında şehit olan er ve erbaşlar için yapılmıştır. Şehitlik içinde on bir tane er yatmaktadır. Şehitlik alanı 20x20 m.’lik kaba yonu taşla 1m. yüksekliğinde duvarla çevrelenmiştir. Girişi doğudan sağlanan şehitliğin ortasında bir abide yer alır. Abide 2x2 m.’lik beton bir kaide üzerine 2 m. yüksekliğinde piramidal gövdeli bir sütunun oturtulmasından meydana getirilmiştir. Abidenin güney doğusunda musalla taşı yer alır. Şehitler bahçenin kuzey doğusunda beşerli iki sıra halinde yerleştirilmişlerdir. Bu şehitlerin hemen batısında da tek bir şehit bulunmaktadır. Şehitlerin mezarları mermer levhalarla kaplanmıştır. Mermerden yapılan şahidelerinde şehitlerin isimleri, doğumları, sınıfları ve şehit oluş tarihleri yazılıdır. Bakımı iyidir. Görev esnasında şehit olan er ve erbaşlar için yapılmıştır.
Yayın Dizini Doç.Dr.Yusuf ÇETİN Ağrı Kültür ve Doğa Varlıkaları Envanteri 2013

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 2426    Eklenme Tarihi : 19 Şubat 2013 Salı    Güncellenme Tarihi : 18 Nisan 2014 Cuma