­ ASLAN BEY KONAĞI | Kültür Portalı

Aslan Bey Konağı - Kırıkkale

Adres Balışeyh İlçesi, Beyobası Köyü
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş KIRIKKALE İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü
Yaptıran Orhan PEHLİVANLI
Yapan Vedat AĞCA
Vakfiye
Genel Tanım Zemin + 1 katlı, giriş katı moloz taş dolgu, düzgün olmayan taş malzemeli, üst kat ahşap iskelet, bağdadi örgülü, kerpiç sıvalıdır. Ahşap kırma çatı üzeri Marsilya tipi kiremitle örtülüdür.
Ayrıntılı Tanımı
Yapılan Onarımlar 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu’nun ilgili yönetmenliği uyarınca, tescilli taşınmaz için, proje yardımı verilmesine karar verilmiştir.
Ayrıntılı Tanımı ‘’Bey Konağı’’ olarak tanımlanan söz konusu taşınmaz Beyobası Köyü’ne girişte toprak yolun sağ tarafında, çayın kenarında yer almaktadır. Oldukça geniş bir alan içerisinde yer alan Konağı çevreleyen avlu duvarlarının büyük bir bölümü yıkılmış durumdadır. Yine avlu içerisindeki Konağa ait müştemilat yapısının beden duvarları kısmen ayakta olup, yıkılmıştır. Zemin katı düzgün olmayan kesme taş malzemeli, aralarda yatay ahşap hatıllıdır. Üst kat, ahşap iskelet sistem arası kerpiç malzemeli olup, beyaz renk sıvalıdır. Ahşap kırma çatı beden duvarından dışa çıkmalı olup, saçak altı ahşap kaplıdır. Dikdörtgen ve yuvarlak kemerli pencereler ahşap çerçeveli, giriş kattakiler demir parmaklıdır. Konağa giriş, güney cephesindeki dikdörtgen bir açıklıkla sağlanmaktadır. Kapının hemen üzerinde 1 adet, sol tarafında ise 3 adet dikdörtgen pencere açıklığı bulunmakta olup, sağ taraf sağırdır. Üst katta merkezdeki çıkma, ahşap malzemeli balkon şeklinde düzenlenen ahşap sütuncelerle destekli seyirlik bölümünün her iki yanında 2’şer pencere yer almaktadır. Konak sahibi tarafından kerpiç malzemeli üst katının daha sonradan yapıldığı belirtilen yapının içerisi oldukça harap durumdadır. Zemin bölümlerinde kaçak kazı çukurları bulunmaktadır. Giriş katındaki odalardan birinde taş malzemeli bir ocak bulunmaktadır. Girişin hemen sağ tarafındaki ahşap merdivenlerle üst kata ulaşılmaktadır. Bir duvarında ahşap dolap sistemi bulunan odaların ahşap kapıları üzerinde dikdörtgen kasetler içerisinde geometrik ve bitkisel bezemeler bulunmaktadır.
Orjinal Kullanım Konak
Bugünkü Kullanımı Konak