­ ASTAKOZ ARKEOLOJİK ALANI | Kültür Portalı

Astakoz Arkeolojik Alanı - Kocaeli

Adı Astakoz Arkeolojik Alanı
Envanter No .
Harita No .
Adres Başiskele
Vakfiye
Genel Tanım Tarihçi Memnon 17. Olimpiyad da kurulan Megara kolonisi olarak bildirir. Astakos bu gün Başiskele olarak adlandırılan mevkide askeri bölge içinde kalmaktadır.
Yapılan Onarımlar .
Ayrıntılı Tanımı Yunanistan'dan gelen koloniciler var olan bir yerleşim pazaryeri üst olarak kullanılmış olmalıdır. Astakos'un İzmit Körfezi kıyılarında tarihi devirde kurulmuş en eski yerleş,m yeridir. Askeri bölge içerisinde yapılan yüzey araştırmalarında su kanalı kalıntıları ile Bizans kiremit mezarları ortaya çıkarılmıştır. 1967 yılında İzmit-Gölcük yolu inşaatında yine Başiskele Mevki'inde Roma Dönemi sütun başlığı ve diğer mimari parçalara rastlanmıştır.
Tescil Kararı K.T.V.K.Y.K.nun 14.07.2009 Tarihli ve 949 sayılıkararı