­ ATATÜRK ANITI | Kültür Portalı

Atatürk Anıtı - Hatay

Mah. Köy - Mevkii Antakya /Merkez
Adres Cumhuriyet Meydanı
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş Antakya Belediyesi
Yapan Hüseyin ANKA ÖZKAN
Vakfiye
Genel Tanım Bronzdan dökülmüş olan eser, mermer bir kaide üzerine monte edilmiştir. Atatürk askeri elbisesi ile şaha kalkmış bir at üzerindedir. Sırtındaki pelerin rüzgarın tesiri ile uçuşur vaziyettedir. Mermer kaidenin ön cephesinde pano içerisine alınmış “KIRK ASIRLIK TÜRK YURDU DÜŞMAN ELİNDE ESİR KALAMAZ” Mustafa kemal 1923 adana bulunmaktadır.
Ayrıntılı Tanımı
Yapılan Onarımlar Nisan 1986 yılında konservatör Behçet ERDAL tarafından temizlik çalışması yapılmıştır.
Ayrıntılı Tanımı Bronzdan dökme olarak yapılmış olan eser, 1963 yılında Hüseyin ANKA ÖZKAN tarafından yapılmıştır. Dökümünü ise O.YURDAGÜL yapmıştır. Eser mermer bir kaide üzerine monte edilmiştir. Kırmizı mermerden yapılmış olan kaide 4x4m ölçülerinde ve 260 cm yüksekliğindedir. Eser komple 375 cm yüksekliğinde ve 372 cm genişliğindedir. Bronz kaidesi ise 207x149 cm ölçülerindedir. Hatay’ın kurtuluş günü olan 23 Temmuz 1965 yılında hizmete açılmıştır. Atatürk askeri elbiseli olarak şaha kalkmış b,ir at üzerindedir. Üzerindeki pelerin rüzgardan dolayı uçuşmaktadır. Hafif sola bakar vaziyette sol eli ile atın dizginlerini tutmakta iken sağ eli ise geriye doğru uzanmaktadır. Kaynak: Hatay Valiliği (2011) Hatay Kültür Envanteri
Orjinal Kullanım Anıt
Bugünkü Kullanımı Anıt
Önerilen Kullanım Anıt
Tescil Kararı 2479/09.05.1996
Revizyon
Görüntülenme Sayısı : 3497    Eklenme Tarihi : 14 Nisan 2014 Pazartesi    Güncellenme Tarihi : 18 Temmuz 2014 Cuma