­ ATLAR ÇEŞMESİ | Kültür Portalı

ATLAR ÇEŞMESİ - Edirne

Mah. Köy - Mevkii Çokalca
Adres Atlar Çeşmesi Sokak
Pafta 50L-2b
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş Vakıflar Bölge Müdürlüğü
Vakfiye -
Genel Tanım Bir bahçe duvarının köşesinde bulunan çeşme, kesme taşla yapılmış olup düz damlıdır. Lüle sivri kemerli niş içindedir. Yalak mevcut değildir.
Yapılan Onarımlar 2005 yılında Eski Eserleri Koruma ve Yaşatma Derneği tarafından onarılmıştır.
Ayrıntılı Tanımı Edirne’deki büyük boyutlu çeşmelerden biridir. Ön ve sol yan duvarlar kesme taş ile, arka duvarlar ise moloz taş ile yeniden kaplanmıştır. Çeşmenin yüksekliği 3.02 m. ve genişliği 3.47 m. ve derinliği 2.86 m. dir. Çeşme nişinin üzerini örten sivri kemer yanlardaki kesme taş malzemeden yapılmış yığma ayaklar üzerine oturmaktadır. Cephesi oldukça sade olan çeşmenin sivri kemerli nişi içindeki ayna taşı dikkat çekicidir. Dikdörtgen bir çerçeve içine alınmış ayna taşının merkezinde sağır kemer gözü ve iki yanına gövdeleri tahrip edilmiş birer selvi motifi işlenmiştir. Selvilerin ortasında yıldız çiçeği biçiminde tasarlanmış bir rozet bulunmaktadır. Ayna taşı kemer köşelerinde karşılıklı yerleştirilmiş birer natüralist yapraklı lale motifi bulunur. Hazne örtüsü arkadan öne doğru hafif meyilli olan yapının, saçağı dışa doğru çıkıntı yapan bir sıra silme ile hareketlendirilmiştir.
Orjinal Kullanım Çeşme
Bugünkü Kullanımı Çeşme