­ AYANİS KALESİ | Kültür Portalı

Ayanis Kalesi - Van

Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş Kültür ve Turizm Bakanlığı
Yaptıran 2.Rusa
Yapım Tarihi M.Ö.655-651
Kültür Dönemi Urartu
Vakfiye
Genel Tanım Kale Urartu Krallarından 2.Rusa döneminde M.Ö.655-651 yılları arasında yapılmıştır.Kaleye Erciş yolu üzerinden Alaköy'e dönen yan yol üzerinden sağlanır, bu eski yol kıyı boyunca ilerler, Ayanis Kalesi'nin batısından geçer ve Amik Kalesi ve Adır Kalesi'ne de uğrayarak kuzeye devam etmektedir.
Yapılan Onarımlar yok
Ayrıntılı Tanımı Kale Van Gölü kıyısından 300m doğuda ve göl seviyesinden 225m yüksektedir.Kale güney tepe denilen tepenin batı uzantısının ucunda bulunmaktadır.Tepenin göle bakan batı yüzü kayalık ve dik bir yamaçla kaplıyken, diğer yanları daha kolay çıkılabilinir bir eğime sahiptir.Ayanis Kalesinin Urartu dilindeki adı 'Rusahinili Eidurukai' yani 'Eiduru Dağı önündeki Rusa kenti' şeklindedir.Kale Urartu Krallığı'nın yıkıldığı M.Ö.645 yılından sonra terkedilmiştir.
Orjinal Kullanım Kale
Bugünkü Kullanımı Ören Yeri
Önerilen Kullanım Ören Yeri

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 2242    Eklenme Tarihi : 26 Kasım 2013 Salı    Güncellenme Tarihi : 26 Kasım 2013 Salı