­ AYNALI MAĞARA | Kültür Portalı

Aynalı Mağara - Amasya

Yapım Tarihi M. Ö.2. yy.
Kültür Dönemi Helen - Roma
Kitabe VAR
Vakfiye VAR
Genel Tanım Amasya’dan Ziyaret Kasabasına giden eski asfaltın 2. Km. Yakınındadır. Kalker kayalık yüzeyine oyulmuştur.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Amasya’daki kaya mezarları içerisinde en iyi işlenmiş ve tamamlanmış olanıdır. Yerden 10 m. yükseklikteki mezarın önünde yine kayalara oyulmuş 5 adet basamakla çıkılan bir podyumu mevcuttur. Ön cephesi doğuda Yeşil Irmağa bakmakta olup, mezar odasının etrafı bir galeri şeklinde oyularak mezar odası ana kayadan ayrılmıştır. Düzeltilmiş ön cephenin her iki köşesinde dikdörtgen paye şeklinde çıkıntılar üzerine oturan, basık sepet kulplu kemer şeklinde oyulmuştur. Dikdörtgen şeklinde yerden yüksekte açılmış, dar giriş kapısının üzerindeki yüzeyde 3 satır halinde Grekçe “Büyük Rahip Tes” yazı kabartması bulunur. Kapı altında da yazı izleri mevcut olup siliktir. Dikdörtgen şeklindeki mezar odasının içerisinede sağda bir adet sakrofaj (ölü teknesi) bulunur. Üzeri tonoz örtülü olan mezar odasının iç yüzeyinde aşı boyası ile yapılmış 11. yüzyıl Bizans dönemine ait 12 Havari resimleri bulunmaktadır. Mezarın dış yüzeyi güneş ışığını yansıttığından dolayı Aynalı Mağara denmiştir.
Tescil Kararı A-4487
Yayın Dizini Strabon, Antik Anadolu Coğrafyası, (Ceographika: XII-XIII-XIV) Çev. Prof. Dr. Adnan PEKMAN, İst.1993

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 1084    Eklenme Tarihi : 30 Ocak 2013 Çarşamba    Güncellenme Tarihi : 08 Mart 2013 Cuma