­ AYŞE KADIN SEBİLİ | Kültür Portalı

AYŞE KADIN SEBİLİ - Edirne

Adres Eski İstanbul Caddesi
Pafta 50L-2d
Yapan Mimar Sinan
Kitabe Var (Tamir)
Vakfiye -
Genel Tanım Kurşun kaplı kırma çatı ile örtülü ve basit kare mekanlı sebil, günümüzde işlevini yitirmiştir.
Rutubet 0
Yapılan Onarımlar 2011 yılında onarım görmüştür.
Ayrıntılı Tanımı Ayşekadın Camii önünde, Ekmekçioğlu Ahmet Paşa Kervansarayı giriş kapısı karşısında yer alır. Ne zaman yapıldığı bilinmeyen sebil, 1807 yılında tamirat görmüştür. Sebil, dört köşe kare bir plana sahiptir. Temelleri 93 cm. yüksekliğinde mermer kaplamalı olup cephe genişliği 3.30 m., yüksekliği 3.94 m. dir. Sebile yayvan kemerli bir kapıdan girilir. Sağında 1.68x 1.38 m. ölçülerinde dikdörtgen penceresi yer almaktadır. Pencerelere, yedi dikey, sekiz demir çubuktan korkuluk yapılmıştır. Yapının kaidesinde iki musluk yeri görülmektedir. Çeşmenin yanında mermer kaplama oyularak yazılmış tamir kitabesi yer alır. Köşeleri ahşap kemer şeklinde süslemelidir. Kurşun kaplı piramidal çatısının altında geniş ahşap saçağı yer almaktadır.
Orjinal Kullanım Çeşme
Önerilen Kullanım Çeşme