­ AZİZE BARBARA KİLİSESİ | Kültür Portalı

AZİZE BARBARA KİLİSESİ - Nevşehir

Adı AZİZE BARBARA KİLİSESİ
Adres Göreme Açıkhava Müzesi/ NEVŞEHİR
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş Kültür ve Turizm Bakanlığı
Yapan BİZANS DÖNEMİ
Vakfiye
Genel Tanım Elmalı Kilise’nin bulunduğu kaya blokunun arkasındadır. Haç planlı, iki sütunlu, batı – kuzey ve güney haç kolları beşik tonozlu, merkezi kubbeli, doğu haç kolu ve doğudaki iki köşe mekanı kubbelidir. Bir ana iki yan apsisi bulunmaktadır.
Yapılan Onarımlar Onarılmıştır
Ayrıntılı Tanımı Elmalı Kilise’nin bulunduğu kaya blokunun arkasındadır. Haç planlı, iki sütunlu, batı – kuzey ve güney haç kolları beşik tonozlu, merkezi kubbeli, doğu haç kolu ve doğudaki iki köşe mekanı kubbelidir. Bir ana iki yan apsisi bulunmaktadır. Motifler kırmızı boya ile doğrudan kaya üzerine uygulanmıştır. Duvarlarda ve kubbede zengin geometrik motifler, mitolojik hayvanlar ve askeri semboller resmedilmiştir. Ayrıca duvarlarda taş izlenimi veren motiflerde yer almaktadır. Kilise 11. yy ikinci yarısına tarihlenmektedir. Sahneleri : Ana apsiste İsa Pantokrator; kuzey haç kolunda at üzerinde ejderle savaşan Aziz George ve Aziz Theodore; batı haç kolunda ise Aziz Barbara tasviri bulunmaktadır.
Tescil Kararı NKTVKK 23.03.2000 / 1205
Yayın Dizini M.Restle, Byzantine Wall Painting in Asia Minor, Germany 1967

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 3587    Eklenme Tarihi : 22 Ocak 2013 Salı    Güncellenme Tarihi : 30 Haziran 2014 Pazartesi