­ BAKIRCIOĞLU KÖYÜ DOĞAL VE ARKEOLOJİK SİT ALANI | Kültür Portalı

BAKIRCIOĞLU KÖYÜ DOĞAL VE ARKEOLOJİK SİT ALANI - Sivas

Adı BAKIRCIOĞLU KÖYÜ DOĞAL VE ARKEOLOJİK SİT ALANI
Harita No --
Mah. Köy - Mevkii Bakırcıoğlu Köyü
Adres Bakırcıoğlu Köyü-YILDIZELİ
Vakfiye
Genel Tanım Bakırcıoğlu Köyü’nün 600 m. kadar kuzey-doğusunda, sarı traverten oluşumlu yüksek düzlük üzerinde Bakırcıoğlu Höyüğü bulunmaktadır. Dik olarak inen traverten kayalığın batı yönünün altında, Bakırcıoğlu Köyü yönünde sıcak su kaynağı, kuzey yönünde ise tabii mağara ve kaya sığınakları yer almaktadır. Sıcak su kaynağı yüksek bir kaya bloğu üzerinde ve üç yandan kaynamaktadır. Kükürtlüdür. Alanın kuzeyindeki alanda ise içinden su akan 10 m. yükseklik ve kıvrılarak uzanan 300 m. uzunlukta tabi güzelliği olan tünel şeklinde oluşum vardır. Bu mağara oluşumunun batısında doğal kayaaltı sığınakları yer almaktadır. Köyün 500 m. doğusunda, köye giden yolun sağında, traverten oluşumlu kayalığın yamacında ise 2,75x3 m. ebatlarında bir kaya mezarı bulunmaktadır. Traverten kayalığın üzerinde bulunduğunu belirttiğimiz höyük, kuzey güney yönde uzamaktadır. Kaya bloğu kuzeye doğru daralarak uzamaktadır ve en uçta birkaç basamak merdivenle aşağıya inilmektedir. Höyük üzerinde fiziksel olarak tahribat olmamakla birlikte süreme dayalı mevsimlik tarımsal faaliyetler yapılmaktadır. Höyük üzerinden toplanan seramik parçaları, burasının Eski Tunç Devri, Demir Çağı, Helenistik ve Roma dönemlerinde iskan edildiğini göstermektedir.
Yapılan Onarımlar --
Ayrıntılı Tanımı Bakırcıoğlu Köyü’nün 600 m. kadar kuzey-doğusunda, sarı traverten oluşumlu yüksek düzlük üzerinde Bakırcıoğlu Höyüğü bulunmaktadır. Dik olarak inen traverten kayalığın batı yönünün altında, Bakırcıoğlu Köyü yönünde sıcak su kaynağı, kuzey yönünde ise tabii mağara ve kaya sığınakları yer almaktadır. Sıcak su kaynağı yüksek bir kaya bloğu üzerinde ve üç yandan kaynamaktadır. Kükürtlüdür. Alanın kuzeyindeki alanda ise içinden su akan 10 m. yükseklik ve kıvrılarak uzanan 300 m. uzunlukta tabi güzelliği olan tünel şeklinde oluşum vardır. Bu mağara oluşumunun batısında doğal kayaaltı sığınakları yer almaktadır. Köyün 500 m. doğusunda, köye giden yolun sağında, traverten oluşumlu kayalığın yamacında ise 2,75x3 m. ebatlarında bir kaya mezarı bulunmaktadır. Traverten kayalığın üzerinde bulunduğunu belirttiğimiz höyük, kuzey güney yönde uzamaktadır. Kaya bloğu kuzeye doğru daralarak uzamaktadır ve en uçta birkaç basamak merdivenle aşağıya inilmektedir. Höyük üzerinde fiziksel olarak tahribat olmamakla birlikte süreme dayalı mevsimlik tarımsal faaliyetler yapılmaktadır. Höyük üzerinden toplanan seramik parçaları, burasının Eski Tunç Devri, Demir Çağı, Helenistik ve Roma dönemlerinde iskan edildiğini göstermektedir.
Tescil Kararı 01.11.2009-1475
Yayın Dizini Sivas İli Yüzey Araştırmaları Kapsamında A. Tuba Ökse tarafından gezilmiş ve yayınlanmıştır.