­ BAKLAN TEKKE CAMİSİ | Kültür Portalı

Baklan Tekke Camisi - Denizli

Mah. Köy - Mevkii Merkez
Adres Baklan İlçesi Merkez DENİZLİ
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş Belediye
Yapım Tarihi 19. y.y.
Genel Tanım Avlu içinde, dikdörtgen planlı, ahşap destekli camilerdendir. Cami ahşap sütunların taşıdığı son cemaat yeri, harim ve harimin kuzey tarafındaki ahşap direklerin taşıdığı mahfilden oluşmaktadır.
Yapılan Onarımlar Dönem içinde basit onarımlar görmüştür.
Ayrıntılı Tanımı Avlu içinde, dikdörtgen planlı, ahşap destekli camilerdendir. Cami ahşap sütunların taşıdığı son cemaat yeri, harim ve harimin kuzey tarafındaki ahşap direklerin taşıdığı mahfilden oluşmaktadır. Cami ahşap sütunlarla dikine beş sahına ayrılmıştır. Orta sahın, yan sahınlara göre daha geniş tutulmuştur. Caminin duvarları taş örgülü olup çatısı toprak dam örtülü durumdayken eski yıllarda üzeri kırma çatı yapılarak Marsilya tipi kiremitle kaplanmıştır. Caminin kuzeybatı cephesinde silindirik gövdeli sonradan yapılmış minaresi bulunmaktadır. Kapısı üzerinde 1826 tarihi bulunan caminin ahşap kapısı, pvc pencereleri ve ahşap minberi sonradan yapılmıştır. Cami hariminin duvarları sonradan sıvanmış olup altında kalem işi duvar resimlerinin bulunduğu tahmin edilmektedir. Harimin doğu duvarında çatlamalar oluşmuştur. Ahşap mahfili taşıyan direklerin çevresi sonradan ahşapla kaplanmıştır. Caminin mihrabı ve dışa taşkın alınlığı kalem işi süslemelerle süslenmiş olup mavi, yeşil ve turuncu renklerle geometrik ve bitkisel desenlerle dekore edilmiştir. Bu süslemelerin içinde ise ayetler yazılıdır. Mihrap nişinin içinde ortada güneş batarken kızıl rengi ile iki tarafında hilal şeklindeki ay stilize edilerek resmedilmiştir. Cami ahşap oyma yönünden zengin işçiliğe sahiptir. Özellikle ahşap sütun başlıkları ve tavanı ahşap bindirme tekniğinde yapılmıştır.
Tescil Kararı Atdın KVKBK'nun 27.02.2015 gün ve 3646 sayılı kararı
Revizyon
Görüntülenme Sayısı : 1741    Eklenme Tarihi : 08 Mayıs 2015 Cuma    Güncellenme Tarihi : 08 Mayıs 2015 Cuma