­ BALİ BEY CAMİ | Kültür Portalı

Bali Bey Cami - Bursa

Adı Bali Bey Cami
Mah. Köy - Mevkii Ulucami Mahallesi
Adres Ulucami Mahallesi Cumhuriyet Caddesi Yenişehir/Bursa
Yaptıran Hüma Sultan
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı İnşa kitabesi olmayan caminin güneyindeki hazirede iki mezar taşı tespit edilmiştir. Birinci mezarın baş taşında, Bali Bey’in adı belirtilmeyen bir oğlunun 1504-05 tarihinde vefat ettiği (kitabe 1), ikincisinde ise yalnız 1549-50 tarihi verilmiştir. Evliya Çelebi’nin kıble kapısı üzerinde yer aldığını belirttiği 1507-08 tarihli bir kitabe kayıptır. Sicill-i Osmani’de ise caminin Bali Bey’in hanımı Hüma Sultan tarafından kocasının ölümünden sonra 1504-05 de tamamlandığı aktarılır. 1748 tarihli kadı sicil kayıtlarında caminin Mütevelli Halil Bey’in selefleri tarafından yakıldığı belirtilmektedir. 1969 yılında başlayan büyük bir onarımla cami büyük çapta yenilenmiştir. Cami kare planlı, kubbeli bir ibadet mekanı, doğu ve batısında eş boyutlu kare planlı ve kubbeli küçük yan kanatlar ve kuzeyinde de doğu ve batı doğrultusunda dikdörtgen planlı, düz tavanlı son cemaat yerinden müteşekkildir. Yapının doğu batı ve güney cepheleri bugün dükkanlarla kapatılmıştır. Kuzey cephe 1969 onarımından sonra orijinalliğini yitirmiştir. Yapı iç ve dıştan sıvalıdır, bu nedenle malzeme ve teknik tespit edilememiştir.

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 3266    Eklenme Tarihi : 21 Mayıs 2013 Salı    Güncellenme Tarihi : 05 Ağustos 2013 Pazartesi