­ BANAZ KÖYÜ CAMİİ (TÜRBE) | Kültür Portalı

Kültür Envanteri Anıt

BANAZ KÖYÜ CAMİİ (TÜRBE) - Sivas

Kimlik
Adı BANAZ KÖYÜ CAMİİ (TÜRBE)
Envanter No --
Harita No --
Mah. Köy - Mevkii Banaz Köyü
Adres Banaz Köyü-Yıldızeli
Pafta
Ada
Parsel
Koruma Durumu
Koruma Derecesi - Anıtsal 2
Koruma Derecesi - Çevresel
Koruma Derecesi - Aykırı
Bugünkü Sahibi
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş Vakıflar Genel MüdürlüğüVakıflar Genel Müdürlüğüne devredilerek bakım ve onarımı yapılmalı.
Diğer Özellikler
Yaptıran Belli değil
Yapım Tarihi Belli değil
Yapan Belli değil
Kültür Dönemi Osmanlı
Kitabe Yok
Vakfiye Yok
Genel Tanım 6x6 ebadında kare planlı, dıştan sekizgen kasnaklı, içten köşe üçgenlerinin yardımıyla tek kubbeye geçilmektedir. Beden duvarları 0,80 m kalınlığında, kesme taş örgülü, kubbe moloz taş örgülüdür.
Kullanım Durumu
Koruma Durumu C
Taşıyıcı Yapı B
Üst Yapı
Dış Yapı B
Süsleme Elemanları C
Rutubet C
Ayrıntılı Tanımı
Yapılan Onarımlar Yok
Ayrıntılı Tanımı Mülkiyeti Maliye hazinesine ait tapusunda 499 m² yüzölçümlü mülkiyet alanı bulunan yapı camii olarak bilinmektedir. Yerinde yapılan inceleme; 6x6m. ebadında kare planlı, dıştan sekizgen kasnaklı, içten köşe üçgenlerinin yardımıyla tek kubbeye geçilmektedir. 0,80 m. kalınlığındaki beden duvarları kesme taş, kasnak ve kubbe moloz taş örgülüdür. Kuzeydoğu köşede sivri kemerli 0,60 m. genişliğinde bir kapı ile içeri girilmektedir. İçten sıvalı olduğu ancak sıvaların büyük bir kısmının döküldüğü görülmektedir. Güney duvarında 0,90 m. derinliğinde, sade bir niş halinde mihrabı bulunmaktadır. Dört ana yönde kasnakta bulunan pencereleri örülmüştür. Sadece mihrap üzerinde mazgal tipi pencere ile içerinin aydınlığı sağlanmaktadır. Bakımsızlık nedeniyle yapı gittikçe harap olmaktadır. Kubbe merkezi yırtılmıştır. Malzeme, plan tertibi ve mimari açıdan 15. YY. yapısı olduğu intibaını vermektedir. Köy halkının bildirdiğine göre ayrıca çevresindeki temel izlerine göre türbenin çevresinde mezarların olduğu anlaşılmaktadır. Bugünkü türbe yapısı ve çevresi ile birlikte dergâh, tekke veya sohbet toplantılarının da yapıldığı bir külliye olma ihtimali büyüktür. Onarım sırasında temel hafriyatları yapıldığında asıl plan ortaya çıkabilir. Yapı her ne kadar köy halkı tarafından camii olarak adlandırılıyor ise de plan şeması ve mimari açıdan türbe olması büyük ihtimal dâhilindedir. Yine onarım sırasında türbe içinde yapılacak sondaj kazıları ile sanduka izine rastlanırsa türbe olduğu kesinlik kazanacaktır. Yapı; 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu kapsamına giren Korunması Gerekli Kültür Varlığı olarak tescil edilmesi uygun olacaktır.
Su YOK
Elektrik YOK
Isıtma YOK
Orjinal Kullanım
Bugünkü Kullanımı Kullanılmıyor
Önerilen Kullanım
Tescil Kararı 22.06.1990-775
Yayın Dizini
Ekler
Revizyon
Görüntülenme Sayısı : 1481    Eklenme Tarihi : 27 Şubat 2013 Çarşamba    Güncellenme Tarihi : 27 Şubat 2013 Çarşamba